Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Šentjurju nocoj predpremiera filma o Josipu Ipavcu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 13. 10. 2021 / 16:23
Oznake: Družba, Film, Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2021 / 16:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Šentjurju nocoj predpremiera filma o Josipu Ipavcu
Josip Ipavec (1873-1921) FOTO: arhiv Družine

V Šentjurju nocoj predpremiera filma o Josipu Ipavcu

V Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju bodo nocoj predpremierno predvajali glasbeno-dokumentarni film »Josip Ipavec, slovenski Mozart«, ki ga je po scenariju Jerneja Kastelca režiral Vojko Boštjančič, pripravili pa so ga v uredništvu glasbenih in baletnih oddaj RTV Slovenija.

Ipavčevo življenjsko in glasbeno pot so v filmu orisali Igor Grdina, Konrad Rado Frece, Matej Romih, Pavel Mihelčič, Franci Plohl, Tomaž Faganel, Darja Koter, Vojko Vidmar in Lojze Arlič, film pa bogatijo igrani prizori ter televizijske upodobitve Ipavčeve glasbe v izvedbi Marcosa Finka, Urške Arlič Gololičič in Marka Hribernika, Združenih moških pevskih zborov občine Šentjur ter učencev Glasbene šole Šentjur Nuše in Tjaše Štrajhar, poroča STA.

V filmu glasbo Josipa Ipavca izvajata tudi Bernarda in Marcos Fink.

V filmu glasbo Josipa Ipavca izvajajo tudi številni drugi glasbeni umetniki in ansambli: Bernarda Fink, Kitarski orkester Glasbene šole Šentjur, Simfonični orkester RTV Slovenija, Ciril Škerjanec, Aci Bertoncelj, Anthony Spiri, učenec Glasbene šole Šentjur Timon Jelen in Uroš Eferl.

Za slovenskega Mozarta je Ipavca v svoji istoimenski knjigi, ki je letos izšla pri založbi Beletrina, označil tudi Igor Grdina.

Leto 2021 je v Sloveniji razglašeno za leto Josipa Ipavca.

Leto 2021 je v Sloveniji razglašeno za leto Josipa Ipavca, ki je umrl 8. februarja 1921 v Šentjurju, njegova smrt pa je »simbolično sklenila ero Ipavcev, ki so zaznamovali štajerski glasbeni in politični univerzum druge polovice 19. in prve petine 20. stoletja«.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh