Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Romuniji utrjen položaj verskega pouka

Objava: 25. 09. 2009 / 09:27
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Romuniji utrjen položaj verskega pouka

Romunska pravoslavna Cerkev se je zahvalila vladi za ohranitev verskega pouka kot obveznega predmeta v šolah

Romunska pravoslavna Cerkev se je vladi v Bukarešti zahvalila za odločitev, da v javnih šolah kot obvezni predmet ohranijo verski pouk. Tiskovni predstavnik pravoslavnega patriarhata, p. Constantin Stoica, je ob tej priložnosti spomnil, da je Romunija ena najbolj z vero prežetih evropskih držav. Od padca komunističnega režima je imela vsaka priznana religija v državi možnost, da je na javnih šolah organizirala verski pouk.

Starši in učitelji cenijo dobrodejne učinke, ki jih prinaša verski pouk na javnih šolah, je poudaril p. Stoica. Isto velja tudi za večino učenk in učencev, ki si ‘izrecno želijo, da verski pouk ostane del učnega načrta’.

Novi zakon o vzgoji in izobraževanju od osnovnih in srednjih šol zahteva, da v svoje učne načrte vključijo tudi verski pouk. Po besedah p. Stoice tovrstna ureditev odseva voljo romunskega ljudstva, ‘ne glede na veroizpoved’. 99% Romunov pripada kakšni verski skupnosti, in iz tega lahko mirno sklepamo, ‘da si ljudje želijo verskega pouka tudi v šolah’.

Križi in svete podobe krasijo večino javnih šol v Romuniji. Od 23 milijonov Romunov jih 86% pripada romunski pravoslavni Cerkvi, 6% je katoličanov in 3% evangeličanov. Dejavni pa sta tudi malce manj številčni judovska in muslimanska skupnost.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh