Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu protesti proti istospolnim zakonom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 06. 2015 / 09:09
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Rimu protesti proti istospolnim zakonom

V Rimu protesti proti istospolnim zakonom

Protestnega shoda se je udeležilo več sto tisoč članov različnih katoliških organizacij.

Več sto tisoč Italijanov je minulo soboto v Rimu protestiralo proti uvedbi istospolnih zakonskih zvez in za zaščito tradicionalne družine. »Dan družin«, Family Day, so na trgu pred lateransko palačo, sedežem rimske škofije, priredile številne katoliške organizacije, kot so Neokatehumenska pot, Gibanje za življenje in duhovna skupnost »Communione e Liberazione«.



Pod geslom »Zaščitimo naše otroke« je bil protest usmerjen tudi proti podajanju teorije spola na italijanskih šolah. Protestniki, med katerimi je bilo veliko družin in mladih, so v prestolnico pripotovali iz vse Italije. Na majicah in transparentih so predstavljali gesla v podporo shodu, denimo »Najprej otroci« in »Ne družini brez mamice in očka«.

Protesti so bili konkretno namenjeni zakonskemu osnutku vlade socialdemokratskega premierja Mattea Renzija. Osnutek naj bi omogočal sklepanje zakonske zveze istospolno usmerjenim parom, ki bi bila enakovredna tradicionalnemu zakonu. Med udeleženci v Rimu je bilo tudi več članov konservativnih in desno usmerjenih opozicijskih strank.

Maurizio Gasparri, dolgoletni minister v vladi tedanjega premierja Silvia Berlusconija in poslanec njegove stranke Forza Italia v senatu, je protest označil kot močno znamenje tistim političnim silam, »ki želijo uničiti družino«. Usmerjen je tudi proti tistim predstvanikom Cerkve, ki se zatekajo v oportunizem in s tem izdajajo sporočilo papeža Frančiška. Sveti oče je v svoji novi okrožnici Laudato si znova jasno izrazil svoje nasprotovanje istospolnim zakonskim zvezam in teoriji spola.

Ustanovitelj skupnosti Neokatehumenska pot, Kiko Arguello, je opozoril na pismo, ki ga je papežu pred kratkim napisal na to temo. »In papež mi je odgovoril, kot je dejal minulo nedeljo, da obstajajo ideologije, ki želijo kolonizirati družino, in tem ideologijam se moramo upreti.« Kdor misli, da Frančišek takšnih protestov ne podpira, se močno moti.

Uradna Cerkev je pred prireditvijo predstavila različna mnenja. Glavni tajnik Italijanske škofovske konference, škof Nunzio Galantino, je za italijanski časnik La Stampa povedal, da Cerkev v Italiji podpira vsebinske zahteve protestnikov, ne pa tudi oblike protesta.

Rimska škofija je v pismu svojim katehistom pojasnila, da ni med prireditelji protestov, vendar da udeležbo na shodu toplo priporoča. Papeški svet za družino je po navedbah italijanskih medijev protestnikom izrekel svojo podporo in jim zaželel »veliko uspeha«.

Vir: Kathpress / aleteia.org
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh