Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu odkrili srednjeveško romarsko pokopališče

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 10. 2019 / 10:22
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2019 / 14:47
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu odkrili srednjeveško romarsko pokopališče

Grobovi najverjetneje pripadajo srednjeveški cerkvi sv. Cecilije.

V Rimu so delavci med izvajanjem cestnih del v starem mestnem jedru naleteli na srednjeveške grobove. Kot so sporočili pristojni arheologi, so odkrili okostji moškega in ženske, ki ima na roki školjko. Še več, vendar dosti bolj uničenih ostankov je bilo najdenih za oratorijem Filipa Nerija poleg glavne cerkve oratorijancev Santa Maria in Vallicella ali Chiesa Nuova. Školjka v obliki školjke sv. Jakoba (Pecten jacobaeus) z dvema luknjama, kjer se lahko napelje vrvica, naj bi bila dokaz, da so arheologi odkrili nekdanje romarsko pokopališče.

Grobovi v ulici Via del Governo Vecchio naj bi po mnenju izvedencev pripadali srednjeveški cerkvi Santa Cecilia a Monte Giordano, ki je prvič izpričana leta 1123, podrli pa so jo v začetku 17. stoletja zaradi gradnje oratorija. Pokopališče je ležalo na ulici Via Papalis, pomembni romarski poti od tedanjega papeškega sedeža sv. Janeza v Lateranu do bazilike sv. Petra.

Časovno omejitev pokopa ženskih posmrtnih ostankov je mogoče ugibati iz najdenega bronastega kovanca, ki ga arheologi uvrščajo v pozno 11. ali zgodnje 12. stoletje. Povod za začetek izkopavanj v ulici Via del Governo Vecchio so bila vzdrževalna dela na plinski napeljavi.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Stvari, ki bi jih želel vedeti pred poroko
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh