Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu blagoslovili novo rusko pravoslavno cerkev

Objava: 25. 05. 2009 / 10:10
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu blagoslovili novo rusko pravoslavno cerkev

Sveti sedež sta na slavju zastopala kardinala Kasper in Etchegaray

Minulo nedeljo so v Rimu slavnostno blagoslovili novo rusko pravoslavno cerkev svete Katarine. Blagoslov sta opravila metropolit Valentin Miščuk in škof Mark Golovkov. Vatikan sta na slavju zastopala predsednik Papeškega sveta za enotnost kristjanov kardinal Walter Kasper in prodekan kardinalskega kolegija kardinal Roger Etchegaray.

Kasper je na slavje prinesel relikvijo svete Helene, kripta nove pravoslavne cerkve je namreč posvečena materi cesarja Konstantina. Blagoslovu so prisostvovali tudi soproga ruskega predsednika Svetlana Medvedjeva, moskovski župan Jurij Luškov in njegov rimski stanovski kolega Gianni Alemanno.

Po blagoslovu so v novem svetišču najprej darovali sveto mašo. Glavni maševalec je bil metropolit Valentin, med somaševalci pa so bili za Italijo pristojni ruski pravoslavni škof Inocencij Vasiljev in romunski pravoslavni škof v Italiji, Siluan Span.

Prizadevanja za izgradnjo ruske pravoslavne cerkve v Rimu segajo že v pozno 19. stoletje. Z valom ruskih pravoslavnih kristjanov v italijansko prestolnico je uresničitev projekta postala še nujnejša.

V prihodnosti naj bi v povezavi s cerkvijo svete Katarine ustanovili tudi Ruski kulturni center, je pojasnil župnik Filip Vasilcev. Že v letošnjem letu načrtujejo vrsto kulturnih prireditev, med drugim tudi predavanja profesorjev Moskovske duhovne akademije, umetniško razstavo in tečaj moskovske Šole za pritrkovalce.

V Italiji živi že več kot milijon pravoslavnih kristjanov. Z lastnimi ustanovami so tam zastopani patriarhati iz Moskve, Carigrada, Bukarešte in Beograda.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh