Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ponedeljek šole in vrtci spet odprti [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 04. 2021 / 10:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2021 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ponedeljek šole in vrtci spet odprti [VIDEO]

V ponedeljek šole in vrtci spet odprti [VIDEO]

Pouk bo po besedah ministrice dr. Simone Kustec potekal enako kot pred 1. aprilom.

Od ponedeljka bo v osnovnih in srednjih šolah spet vrvež. FOTO: Tatjana Splichal



Kot je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, se bodo po skoraj dvotedenskem obdobju šolanja na daljavo, ki se je začelo z razglasitvijo 11-dnevnega popolnega zaprtja javnega življenja v državi, v ponedeljek, 12. aprila 2021, otroci vrnili v vrtce, učenci v osnovne in dijaki v srednje šole.

Večina dijakov po modelu C

Pouk bo, je odločitev vlade z današnje dopisne seje pojasnila ministrica, potekal enako kot pred 1. aprilom, kar pomeni, da se vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov vračajo v šolske klopi, medtem ko se bodo dijaki prvih treh letnikov srednjih šol šolali po modelu C – torej en teden polovica v šoli in polovica na daljavo, teden dni pozneje pa se bodo zamenjali.

Dijaški domovi odprti že v nedeljo

Dijaški domovi se bodo, kot je zagotovila dr. Simona Kustec, odprli že v nedeljo, 11. aprila. S takšnimi ukrepi bodo, kot je še dodala ministrica, izpolnili zavezo, dano tik pred začasno popolno zaustavitvijo javnega življenja v državi. Novost bo v tem, da nošenje zaščitnih mask za vse učence in dijake ne bo več obvezno pri urah športne vzgoje.



Maske ostajajo obvezne

Ostali ukrepi ostajajo v veljavi. Učenci od 6. do 9. razreda in dijaki bodo morali nositi maske ves čas (prav tako njihovi učitelji in profesorji), medtem ko bodo za učence do vključno 5. razreda obvezne v skupnih prostorih in pri gibanju po šoli.

»Dobronameren in dobrodošel ukrep«

Poleg teh ukrepov ter že izvajanega tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja pa v sodelovanju z NIJZ in ministrstvom za zdravje kot dodatno varovalko uvajajo tudi možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov, ki je po besedah ministrice dr. Simone Kustec »dobronameren in dobrodošel ukrep in ga, prosim, tudi razumite zgolj na ta način.«

Naj izobraževanje ostane v šolah, kamor sodi

Kot družba imamo skupno zavezo in prednostno nalogo storiti vse, da izobraževanje ostane v šolah, kamor tudi sodi, je poudarila ministrica: »Vrtci in šole zgledno skrbijo za varno okolje in tako mora tudi ostati. Ukrepe in priporočila z razumevanjem spoštujmo še naprej. Virus kroži in ne izbira, zato tudi s samotestiranjem lahko poskrbimo za dodatno varnost in zdravje drug drugega.«

Predstaviteni film o samotestiranju

Šolam bodo prihodnje dni posredovali film, da se bodo starši, učenci in dijaki podrobneje seznanili s postopkom samotestiranja. Projekt bo že jutri predstavljen ravnateljem srednjih in v prihodnjem tednu še osnovnih šol. »Spoštujmo ukrepe in skupaj prispevajmo k izboljšanju epidemiološke slike, da se bodo lahko odprle še druge dejavnosti, naša življenja pa končno počasi vrnila v stare tirnice,« je še dodala ministrica.

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh