Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Podbrezjah spomenik slikarki Ivani Kobilca

Za vas piše:
STA
Objava: 21. 06. 2016 / 12:24
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Podbrezjah spomenik slikarki Ivani Kobilca

Kulturno društvo Tabor Podbrezje bo danes ob 19. uri v Podbrezjah odkrilo spomenik Ivani Kobilca.
Kulturno društvo Tabor Podbrezje bo ob 90. obletnici smrti Ivane Kobilca drevi ob 19. uri v spominskem parku znamenitih Podbrežanov ob farni cerkvi sv. Jakoba v Podbrezjah odkrilo spomenik tej znani slovenski slikarki. To bo njeno prvo tovrstno obeležje.

Kobilca, ki se je rodila leta 1861 v Ljubljani in umrla leta 1926 prav tako v prestolnici, ima svoje korenine v Podbrezjah, kjer se je na domačiji Pr' Blek rodila njena mati Marija Škofic. Tu je Ivana Kobilca s svojo družino redno preživljala počitnice in naslikala svojo mojstrovino Poletje, idilično upodobitev sreče. "V čast nam je, da smemo biti prav v Podbrezjah prvi, ki bomo tej izjemni umetnici postavili obeležje," poudarjajo v Kulturnem društvo Tabor Podbrezje in dodajajo, da gre za umetnino trenutno najbolj priznanega kiparja pri nas Mirsada Begića. Kobilco je upodobil kot mlado žensko iz časa, ko je slikala Poletje (1899). Zato bodo njen doprsni kip odkrili danes, ob poletnem sončevem obratu.

Po opravljeni javno-mnenjski raziskavi je prav Poletje najljubše delo obiskovalcev Narodne galerije. Ta sodeluje pri celotnem projektu, kustosinja Lidija Tavčar je tudi avtorica monografije Ivane Kobilca. Del projekta je tudi oblikovanje celostne podobe in izvedbe Ivanine poti v Podbrezjah, ki vključuje označitev mest, kjer je stala domačija Pr' Blek, in mesto, kjer je nastalo Poletje.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh