Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Parizu več kot 100.000 protestnikov proti nadomestnemu materinstvu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 10. 2014 / 06:35
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Parizu več kot 100.000 protestnikov proti nadomestnemu materinstvu

V Parizu več kot 100.000 protestnikov proti nadomestnemu materinstvu

Tudi s podporo kardinalov Schönborna in Scole.

V Parizu in Bordeauxju je minulo nedeljo več kot 100.000 Francozov protestiralo proti nadomestnemu materinstvu in umetnemu oplojevanju. To so bili prvi protesti, ki so jih člani združenja »La Manif pour tous« (MPT/«Protesti za vse«) pripravili v zadnjih osmih mesecih. Leta 2013 je bilo združenje deležno nizkega udarca, ko je francoska socialistična vlada kljub množičnim protestom dopustila sklepanje zakonskih zvez in posvojitev otrok med istospolnimi pari.



MPT vladi očita »družinsko fobijo«. Člani združenja so prepričani, da vlada s »črtanjem« vloge spolov ogroža družbeno ravnovesje in trdnost. Ime združenja je parodija na geslo »Mariage pour tous« (Zakon za vse), s katerim so podporniki liberalne družinske politike oglaševali svoje namere.

Povod za tokratne proteste je bila najnovejša razsodba francoskega vrhovnega prizivnega sodišča, po kateri lahko poročene istospolno usmerjene ženske v Franciji posvojijo otroka svoje partnerke, tudi če je bil otrok rojen s pomočjo umetne oploditve.

V Franciji je umetno oplojevanje dovoljeno le za heteroseksualne pare, ki so poročeni najmanj dve leti. Zato mnogi lezbični pari odhajajo v Belgijo ali Španijo, kjer opravijo postopek umetne oploditve.

Predsednik francoske socialistične vlade Manuel Valls je v svojih izjavah že pojasnil, da »nadomestno materinstvo v Franciji je in ostaja prepovedano«, vlada pa naj bi v celoti izključila tudi »samodejno prenašanje starševskih pravic nadomestne matere v inozemstvu na francosko posvojiteljico«.

Soustanovitelj združenja »Manif pour tous«, Alberic Dumont, to izjavo v luči nedavne razsodbe za omenjeni lezbični par ocenjuje kot »dvolično« in »hinavsko«. Predsednica MPT Ludicvine de la Rochere je dejala, kako je potrebno poudariti, da človeško življenje ni trgovsko blago. Z zadnjo odločitvijo sodišča bodo kmalu mogoče posvojitve otrok, ki jih v inozemstvu rodijo nadomestne matere ter otrok, rojenih s pomočjo umetne oploditve, ki jih bodo posvojili istospolni pari.

Pariške proteste za zaščito življenja sta med drugim podprla tudi dunajski kardinal Christoph Schönborn in milanski kardinal Angelo Scola. Konec letošnjega septembra sta v odprtem pismu, objavljenem v časniku Le Figaro Francoze pozvala, naj podprejo prizadevanja za vseevropsko prepoved nadomestnega materinstva in umetnega oplojevanja samskih mater. Pismo sta naslovila »Il faut garantir les droits de l'enfant a connaitre ses origines« (Zagotoviti je potrebno pravico otroka, da pozna svoje korenine), v njem pa izrazila zahtevo po prepovedi heterologne umetne oploditve ter po podrobnejših določilih listine otrokovih pravic Združenih narodov v smislu, da nobenemu otroku ne smemo odvzeti pravice do poznavanja njegove biološko-genetske dediščine.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh