Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Parizu se je pričelo nogometno prvenstvo za brezdomce

Objava: 23. 08. 2011 / 07:32
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Parizu se je pričelo nogometno prvenstvo za brezdomce

Po mnenju prirediteljev 'Homeless World Cup' pri udeležencih krepi občutek lastne vrednosti.

V Parizu se je minulo nedeljo pričelo svetovno nogometno prvenstvo za brezdomce, t.i. 'Homeless World Cup', na katerem se v brcanju nogometne žoge pomerijo ljudje z življenjskega obrobja. Do 28. avgusta se bo oseminštirideset moških in šestnajst ženskih ekip, ki jih sestavljajo brezdomci, obcestni prodajalci časopisov, begunci ter nekdanji zasvojenci z alkoholom in mamili s celega sveta, borilo za svetovni pokal. Prvenstvo poteka na Champ de Mars v senci Eifflovega stolpa, in sicer po malce prirejenih pravilih pouličnega nogometa. V obeh kategorijah lanski naslov branita brazilski ekipi, saj sta bili tako moška kot tudi ženska na preteklem prvenstvu v Riu de Janeiru nepremagljivi.

Nogometno prvenstvo za brezdomce se je porodilo na pobudo avstrijske Karitas v Grazu, ki je bil leta 2003 evropska kulturna prestolnica. Letos ga prirejajo že devetič. Ekipa države pobudnice, osem avstrijskih nogometašev, je na lestvici uvrščena med prvih dvajset moštev.

Udeleženci prvenstva pa so svojo zmago pravzaprav dosegli že pred prvim piskom športne piščalke. Osrednji namen nogometnega prvenstva za brezdomce je namreč ponovna vključitev ljudi z roba družbe v vsakdanje življenje. Vratar avstrijske ekipe v Parizu je denimo šestindvajsetletni Dunajčan Saša, ki je v starosti petnajstih let v Avstrijo prišel iz Srbije. Učil se je za kleparja, vendar je šolo kmalu opustil, saj je vedno globje bredel v odvisnost od mamil. Od lanskega maja se zdravi pri ustanovi Antona Prokscha, vse odtlej se ni dotaknil mamil, trenutno pa tudi zaključuje svoje izobraževanje.

Učinek nogometnega prvenstva za brezdomce na njegove udeležence je pred začetkom tekmovanja izpostavil tudi predsednik avstrijske Karitas Franz Küberl. Za okoli polovico tekmovalcev se je osebni življenjski položaj po udeležbi na prvenstvu opazno izboljšal, številni izmed njih so uspeli najti nove zaposlitve, 'poleg tega pa jim to izkustvo tudi vidno okrepi samozavest in občutek lastne vrednosti', meni Küberl. Za mnoge tekmovalce je to povsem nova in pomembna izkušnja, 'da jih družba pozitivno sprejema zaradi njihovih sposobnosti in v njih ne vidi, kot se to sicer pogosto dogaja, zgolj novega problema'.

Svetovni pokal za brezdomce od svetovne premiere leta 2003 v Grazu prirejajo vsako leto.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh