Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Parizu okoli 650.000 protestnikov proti istospolnim zakonskim zvezam

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 01. 2013 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Parizu okoli 650.000 protestnikov proti istospolnim zakonskim zvezam

Ob zaključku se je protestov na Trgu Denfert-Rochereau udeležil tudi predsednik Francoske škofovske konference kardinal Vingt-Trois, ki se je zahvalil prirediteljem.

S pohodom po francoski prestolnici je minulo nedeljo po navedbah prirediteljev več kot 650.000 Francozov izrazilo svoje nasprotovanje legalizaciji istospolnih zakonskih zvez. Kot so navajali tamkajšnji mediji, so bili prireditelji protesta nad udeležbo navdušeni, med udeleženci pa so bili tudi cerkveni predstavniki, s kardinalom Philippeom Barbarinom na čelu.

Že lanskega novembra je v Franciji več sto tisoč ljudi protestiralo proti istospolnim zakonskim zvezam. Prireditelj takratnih protestov je bilo neodvisno združenje 'Manifpourtous'. Protidemonstracije podpornikov istospolnih zakonskih zvez so napovedane za 27. januar.

Po navedbah spletnih medijev se je tokratnih protestov udeležilo najmanj ducat uglednih poslancev konzervativne opozicijske stranke UMP. Mednje poleg predsednika stranke Jean-Francoisja Copeja in nekdanjega notranjega ministra Bricea Ortefeuxja sodi tudi nekdanji evropski minister Laurent Wauqiez, ki želi doseči referendum glede omenjenega vprašanja.

Medtem pa je po navedbah medijev stopetnajst poslancev narodne skupščine podpisalo ustrezno peticijofrancoskemu predsedniku Francoisju Hollandeu. V luči tolikšnega razkola v družbi ob tem vprašanju je po njihovem mnenju referendum nujno potreben.

Že pred novembrskimi protesti so cerkveni predstavniki izrazili svoje nasprotovanje legalizaciji istospolnih zakonskih zvez, pa tudi možnosti posvojitve otrok za istospolne pare. Predsednik Francoske škofovske konference, kardinal André Vingt-Trois, se je udeležil zaključka nedeljskih protestov na Trgu Denfert-Rochereau in se prirediteljem zahvalil za njihova prizadevanja. Tudi predstavniki drugih svetovnih veroizpovedi dejavno nasprotujejo širitvi pojma zakonske zveze v Franciji.

Ministrski svet je novembra lani sprejel zakonski osnutek za legalizacijo istospolnih zakonskih zvez z možnostjo posvojitve otrok. Narodna skupščina bo o osnutku razpravljala konec januarja. Na željo predsednika Hollanda naj bi novi predpisi v veljavo stopili že v prvi polovici letošnjega leta.

Medtem pa je inštitut za javnomnenjske raziskave Ifop minuli konec tedna izvedel anketo, po izsledkih katere 62 % Francozov meni, da je o istospolnih zakonskih zvezah preveč govora. Tema po njihovem mnenju v družbeni razpravi zaobjema prevelik prostor, je prepričana večina anketirancev.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh