Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V osrčju demokracije tudi organizaciji slovenske manjšine v Italiji

Za vas piše:
J. P.
Objava: 02. 07. 2024 / 10:53
Oznake: Cerkev, Maša, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2024 / 11:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
V osrčju demokracije tudi organizaciji slovenske manjšine v Italiji
50. Socialni teden katoličanov v Italiji bo od srede do nedelje v Trstu. FOTO: Wikipedia

V osrčju demokracije tudi organizaciji slovenske manjšine v Italiji

Na jubilejnem 50. Socialnem tednu katoličanov v Italiji, ki se bo na temo »V osrčju demokracije« odvijal od srede, 3. julija, do nedelje, 7. julija 2024, bosta v Trstu sodelovali tudi organizaciji slovenske manjšine v Italiji, Svet slovenskih organizacij (SSO) in Slovenska prosveta.

Odprtje prireditve bo v sredo ob 17. uri ob prisotnosti italijanskega predsednika Sergia Mattarelle, zaključek bo v nedeljo s slovesno mašo, ki jo bo na Velikem trgu daroval papež Frančišek. Osrednja tema letošnjega srečanja, kot nakazuje že ime, bo demokracija.

Demokracija in krščanstvo

Tako SSO kot Slovenska prosveta sta se v dogodek vključila z namenom prikazati bogato zgodovino in socialno tradicijo slovenske narodne skupnosti italijanski katoliški javnosti. »Demokracija in krščanstvo sta temelja, na katerih sloni delovanje obeh organizacij. V sklopu primerov dobrih praks se bosta tako na stojnicah predstavili na Trgu sv. Antona Novega,« so sporočili iz SSO.

Multimedijska predstavitev delovanja

SSO bo multimedijsko predstavil delovanje krovne organizacije, ki skrbi za razvoj slovenske narodne skupnosti v Furlaniji – Julijski krajini na vseh področjih družbenega življenja in soustvarja družbo, ki temelji na vrednotah demokracije, pluralizma in krščanstva. Kot poudarjajo, predstavlja ravno krščanska razsežnost s svojimi ideali miru, solidarnosti in medkulturnega dialoga osnovne temelje delovanja SSO.

Trajnostni razvoj in skrb za stvarstvo

»Med temami Socialnega tedna sta vključena tudi trajnostni razvoj in skrb za stvarstvo. SSO bo predstavil projekte, ki jih je uresničil na področju trajnostnega razvoja v sozvočju s papeževo mislijo, naj človek ponovno postane središče razvojnih dinamik,« so sporočili iz SSO.

Zgodovina in razvoj Študijskih dni Draga

Slovenska prosveta pa bo svoje delovanje in doprinos Študijskih dni Draga pri demokratizaciji Slovenije predstavila s kratko videopredstavitvijo, ki prikazuje zgodovino in razvoj Študijskih dni Draga od njihovega nastanka do danes.

Delovanje Slovencev v Italiji

Pri predstavitvi delovanja društev Slovenske prosvete je, po njihovem, zlasti poudarjeno delovanje na kulturnem področju, sodelovanje in sožitje dveh kultur. Hkrati bo izpostavljeno delovanje Slovencev v Italiji, saj velika večina obiskovalcev slovenske stvarnosti in prisotnosti slovenske manjšine na tem območju ne pozna.

Za odprto državljanstvo: demokracija, migracije in socialna vključenost

Obe organizaciji slovenske manjšine bosta v petek ob 11. uri v Salone degli Incanti s svojima predstavnikoma Ivom Corvo in Martinom Brecljem tudi sodelovali na okrogli mizi Za odprto državljanstvo: demokracija, migracije in socialna vključenost.

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh