Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Naši Družini preberite!

Objava: 09. 09. 2004 / 11:14
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Naši Družini preberite!

V šolo brez zajtrka? Nikar!

K besedi smo povabili mag. Evo Stergar z Inštituta za varovanje zdravja. Predstavila nam je raziskavo Svetovne zdravstvene organizacije o zdravju v šolskem obdobju. Podrobno nam razloži razlike med slovenskimi in drugimi šolarji - v raziskavo je bilo zajetih 35 držav. Zanimivo je, da polovica slovenskih šolarjev pred odhodom ne zajtrkuje in da smo po tem, koliko otrok zaužije zajtrk - na zadnjem mestu! Stergarjeva pravi, naj se starši nikar ne zanašajo na to, da bo otrok že dobil malico v šoli in naj ga ne pustijo lačnega prvi dve šolski uri, saj zajtrk otroka oskrbi z energijo, otrok pride v šolo delat, ne počivat. Če je otrok brez zajtrka ima tudi slabšo koncentracijo.
Raziskava je pokazala še eno zanimivo dejstvo, in sicer, da se učenci 7. razreda čutijo nadpovprečno obremenjene. Naši 13-letniki so na tretjem mestu med 35 državami po tem, kako jih delo za šolo obremenjuje, kar pomeni, da je bilo pritoževanje staršev nad tem, da je izbirnih predmetov v sedmem razredu preveč, povsem upravičeno, poteza ministra Gabra, da ukine enega od treh izbirnih predmetu pa pravzaprav najmanj, kar je nujno storiti.

Vedno molim zanje, ko pišejo teste

Z Magdaleno Jarc, profesorico angleškega jezika na osnovni šoli Poljane, smo se pogovarjali o devetletki. Kako otroci doživljajo razporejanje v nivoje, koliko starši sploh zmorejo slediti novostim in kako kot verna učiteljica gleda na svoje delo? Pravi, da kot verna učiteljica vedno moli za učence, kadar pišejo teste. Pravi tudi, da se ji je nekoč zgodilo, da ji je neki oče rekel, naj nikar ne bo zaskrbljena za srečo njegovega sina, in da gre v svojih kompetencah kot učiteljica predaleč, če jo skrbi otrokova sreča. V takem trenutku kot učiteljica preživi le, če je globoko ukoreninjena v ljubezni.


· Dr. Zdenka Zalokar Divajk piše o tem, da naj pri učenju vedno upoštevamo otrokovo osebnost.
· Nataša Konc Lorenzutti pa med drugim razmišlja o tem, kako težko mora biti otroku ločenih staršev, ki ima zobno ščetko in copate na dveh koncih mesta.
· Janko Bohak piše o tem, zakaj se z veliko vnemo lotimo kakšnega dela, potem pa smo nenadoma na robu izčrpanosti - pri sindromu izgorevanja.
· Tiste, ki so pred upokojitvijo, bo zanimal članek o tem, kako se po novem določa odstotek za odmero starostne pokojnine.
· Za vse, ki radi kaj skuhamo - sta Branislava Belovič in Gordana Toth pripravili recept za palačinke s proseno moko, podrobneje pa nam tokrat predstavita rudnine,
· dr. Kurt Kancler piše o možganski kapi,
· v rubriki Cvetje pa tokrat pišemo o tem, kako se v cerkvah obnese cvetje modre barve in kako modre svetove zasaditi na okenske police.
· Otroci pa bodo po natančnih navodilih lahko izdelali držalo za sporočilca v obliki jabolka.



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh