Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Mariboru se danes začenja znanstveni simpozij o Slomšku

Objava: 19. 10. 2009 / 09:46
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Mariboru se danes začenja znanstveni simpozij o Slomšku

Simpozij v sodelovanju pripravljata mariborski nadškofija in univerza

V Mariboru se danes v organizaciji tamkajšnje univerze in nadškofije začenja Slomškov simpozij ob 150-letnici selitve škofijskega sedeža. Po besedah Darka Friša, predsednika zgodovinskega društva Franca Kovačiča, bodo udeleženci na simpoziju osvetlili zgodovinske, verske, cerkvene, družbenopolitične in narodnostne razsežnosti dogodka, je poročala STA.

Kot je Friš povedal na ponedeljkovi novinarski konferenci, bo na simpoziju, ki bo potekal do sobote, predstavljeno tudi pedagoško in literarno delovanje škofa Antona Martina Slomška ter njegova prizadevanja za slovenski jezik. Na simpoziju bodo predstavili nastanek in razvoj lavantinske škofije ter razne vidike in posledice preselitve škofijskega sedeža, med temami bodo tudi teološke oz. filozofske smeri v Slomškovem času ter takratna cerkvena in civilna združenja.

Ob tem bodo prikazane tudi pastirske liste v Slomškovem času, njegova prizadevanja za Sveto pismo, predavatelji pa bodo predstavili tudi razmere v šolstvu v Slomškovem času in spregovorili o vlogi škofa za razvoj osnovnega in višjega šolstva. Med drugim bo na simpoziju predstavljenih še nekaj zanimivosti s področja cerkvene arhitekture v času Slomška, škofovo literarno ustvarjanje ter njegov jezik.

Za rektorja Univerze v Mariboru Ivana Rozmana je najpomembnejši del Slomškovega delovanja ta, da se je pred 150 leti v Mariboru ustanovila visoka bogoslovna šola, kar danes razumemo kot začetek razvoja visokega šolstva v mestu. Kot je dejal, se jim, glede na to, da si Slomška na tem področju delijo s katoliško Cerkvijo, zdi ta mejnik tako pomemben, da so se odločili skupaj z nadškofijo pripraviti simpozij, na katerem bodo še enkrat osvetlili Slomškov lik in delo.

Mariborski nadškof Franc Kramberger je ob tem dodal, da so dimenzije Slomškovega poslanstva in dela zelo široke, njegov življenjski opus pa je bil že doslej vsebina številnih znanstvenih razprav. Vse to po njegovem dokazuje, da je Slomšek vreden, slovenska javnost pa potrebna omenjenega znanstvenega simpozija, ki sicer sodi med letošnje jubilejne dogodke Slomškovega leta.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh