Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Madridu k molitvi vabijo tudi protestnike

Objava: 09. 08. 2011 / 09:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Madridu k molitvi vabijo tudi protestnike

Cerkev ne sprejema odgovornosti za pregon protestnikov, saj nikoli ni izrazila zahteve po njihovem umiku.

Direktor španskega svetovnega dneva mladih Yago de la Cierva zavrača očitke, da naj bi bil veliki cerkveni dogodek vzrok za pregon protestnikov gibanja ‘Prava Demokracija Zdaj!’ s trga Puerta del Sol v Madridu. Po njegovih besedah si Cerkev pregona ni želela in ga tudi ni zahtevala. Svetovni dan mladih je praznik vere in ni usmerjen proti nikomur. Tudi protestniki so prisrčno povabljeni, da molijo skupaj z mladimi.

De la Cierva je poudaril, da razume številne zahteve mladih protestnikov. Kot je povedal v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA, gre za ‘izgubljeno generacijo, saj številni izmed njih pri tridesetih še vedno niso našli svoje prve zaposlitve.’

Posamezne skupine omenjenega gibanja so napovedale proteste proti papeževem obisku tudi v času prireditev svetovnega dneva mladih. Kot so ob koncu tedna poročali španski mediji, naj bi se mladim protestnikom stroški obiska v višini več milijonov evrov zdeli popolnoma nesprejemljivi. Protestniško gibanje ‘Prava Demokracija Zdaj!’ že od sredine maja na trgu Puerta del Sol v Madridu javno nasprotuje španski varčevalni politiki in visoki stopnji brezposelnosti.

Vzrok za prisilno izpraznitev trga v gibanju po lastnih navedbah vidijo v bližajočem se papeževem obisku. V preteklih dneh je večkrat prišlo do izgredov med policisti in protestniki, ki so ponovno poskušali zasesti trg. Kot so poročali španski mediji, naj bi bilo v soočenjih poškodovanih najmanj dvajset ljudi.

Kritiko protestnikov na račun visokih stroškov papeževega obiska de la Cierva ostro zavrača. Svetovni dan mladih za španske davkoplačevalce ne predstavlja nikakršne finančne obremenitve. Sredstva za cerkveno srečanje mladih so prispevali javni in zasebni pokrovitelji ter posamezni darovalci, prireditev, ki se je bo udeležilo več kot milijon mladih katoličanov z vsega sveta, pa bo po njegovih besedah španski prestolnici prej ko ne priskrbela znatne prihodke.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh