Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Lučinah so reševali cerkev pred vdorom hudourniške vode

Za vas piše:
M. P.
Objava: 02. 08. 2024 / 08:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2024 / 13:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Lučinah so reševali cerkev pred vdorom hudourniške vode
Vhodna vrata v župnijsko cerkev so zaščitili s protipoplavnimi vrečami. FOTO: K. D.

V Lučinah so reševali cerkev pred vdorom hudourniške vode

Sinoči med šesto in osmo zvečer je hud naliv v Lučinah sprožil hudournik, ki je grozil, da bo poplavil župnijsko cerkev. Okoli dvajset domačinov, gasilcev in drugih prostovoljcev, je več ur reševalo situacijo, da voda ne bi vdrla v cerkev.

Včeraj pozno popoldne je bil v hribih nad Gorenjo vasjo hud naliv, v dveh urah je padlo skoraj 70 litrov vode na kvadratni meter. Blaž Dolinar, domačin iz Lučin, je v dežju šel pogledat, kaj se dogaja pri bližnji cerkvi in pokopališču, in opazil, da ju zaliva blatna voda, ki se je stekala s pobočja nad cerkvijo. 

Blato, mulj in skale, ki jih je prinesla hudourniška voda s pobočja nad cerkvijo, so bili grožnja, da bo poplavilo cerkev. FOTO: K. D. 

Za Družino je povedal, da je bil hudournik z blatom, muljem in skalami posledica obilice padavin, ki so sprale teren, ki so ga prej uravnavali. Grozilo je, da bo voda zalila tudi cerkev, zato je na pomoč hitro poklical gasilce in druge krajane. "Takoj se je odzvalo kakih 20 ljudi," je povedal. Do desetih zvečer so kopali in čistili naplavljen material, na koncu pa s polivinilom zaščitili pobočje, da v primeru nalivov ponoči voda ne bi prišla v cerkev.

Zdaj Lučane čaka čiščenje cest in okolice cerkve ter ponovna sanacija terena nad cerkvijo.

Pri delu se je v četrtek zvečer angažiralo okoli 20 domačinov prostovoljcev. FOTO: K. D. 

Kakšna dobrodošlica novemu župniku ...

Župnija Lučine ima od 1. avgusta novega župnika. To je bil njegov prvi dan v novem domu in je že lahko izkusil, kako predane župljane premore župnija Lučine. Župnik Jernej Marenk je povedal, da je hvaležen gasilcem in vsem ostalim, da so bili pripravljeni takoj posredovati in rešiti situacijo. K sreči voda ni naredila prevelike škode, za kar so vsi hvaležni.

Za nami je nevihtna noč

Nevihte z močnimi krajevnimi nalivi so v četrtek zvečer in v noči na petek povzročale težave v več krajih po Sloveniji. Zalitih je bilo več objektov, močan veter je predvsem na Primorskem podiral drevesa in za dobro uro prekinil promet v koprskem pristanišču.

Kupi v trgovini

Novo
Vse zmoreva v Njem - bel okvir (Blagor)
Uokvirjene slike A4
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh