Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V letu 2011 umorjenih šestindvajset duhovnikov in laikov

Objava: 03. 01. 2012 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V letu 2011 umorjenih šestindvajset duhovnikov in laikov

Zgolj v Kolumbiji je nasilne smrti umrlo šest duhovnikov in en laik.

V letu 2011 je bilo v svetu umorjenih šestindvajset katoliških duhovnikov, redovnikov in v duhovni oskrbi dejavnih laikov. Po podatkih vatikanske misijonske tiskovne agencije Fides je v zadnjih dvanajstih mesecih nasilne smrti umrlo osemnajst duhovnikov, štiri redovnice in štirje laiki. Več kot polovica izmed njih, skupno petnajst oseb, je bila umorjena v Latinski Ameriki. V številnih primerih je šlo za očitne roparske napade. Ostale žrtve so se posebej goreče zavzemale za zapostavljene. V preteklem letu je bilo torej ubitih šestindvajset sodelavcev katoliške Cerkve, med njimi predsednik Turške škofovske konference, škof Luigi Padovese.

Le v Kolumbiji je nasilne smrti umrlo šest duhovnikov in en laik. Štiri duhovnike in redovnico so umorili v Mehiki. Po en duhovnik je bil umorjen v Braziliji, Paragvaju in Nikaragvi.

V Afriki so življenje izgubili dva duhovnika, tri redovnice in en laik, in sicer v Tuniziji, Keniji, Kongu, Južnem Sudanu in Burundiju.

V Aziji so bili umorjeni štirje v duhovni oskrbi dejavni sodelavci katoliške Cerkve. Duhovnik, redovnica in laik so življenje izgubili v Indiji, na Filipinih pa je nasilno smrt dočakal redovnik.

Edini primer nasilne smrti v Evropi se je zgodil v španski Kartageni, kjer so duhovnika umorili vlomilci, ki so vdrli v njegovo stanovanje.

Na fotografiji: umorjeni škof Luigi Padovese

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh