Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kopru so se predstavili slovenski olimpijci

Za vas piše:
P. G.
Objava: 12. 07. 2024 / 08:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2024 / 08:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Kopru so se predstavili slovenski olimpijci
Letošnja slovenska olimpijska reprezentanca je rekordno velika. FOTO: Bor Slana/STA

V Kopru so se predstavili slovenski olimpijci

Slovenski javnosti se je sinoči na Ukmarjevem trgu v Kopru v sproščenem vzdušju uradno predstavila večina športnikov, ki bodo Slovenijo zastopali na letošnjih olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Parizu.

Dogodek je spremljal glasbeni in razvedrilni program, olimpijsko baklo pa je na oder prinesel nekdanji olimpijec, veslač Jani Klemenčič. Posebne pozornosti sta bila deležna plezalka Janja Garnbret in kanuist Benjamin Savšek, ki bosta v Franciji branila zlato z zadnjih OI.

Janja Garnbret bo branila olimpijsko zlato. FOTO: Bor Slana/STA

Ob slednjih je bila v Kopru prisotna večina letošnjih olimpijcev, zaradi tekmovalnih obveznosti so manjkali predvsem odbojkarji, ki so odpotovali na Poljsko na zadnji pripravljalni turnir pred OI, nekaj atletov in drugih športnikov iz posamičnih panog.

V Pariz potuje skoraj 15.000 športnikov

Triintridesete poletne olimpijske igre (OI) bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom. V 48 športnih panogah se bo pomerilo 10.500 športnikov iz 206 držav. V 17 panogah se bo merilo tudi 90 slovenskih asov, kar je največ v zgodovini slovenskih odprav.

Slovenci bodo skušali nadaljevati uspehe preteklih olimpijad. Spomnimo, na zadnjih poletnih OI v Tokiu jih je kolajno domov prineslo pet, od tega trije zlato. »Prepričan sem, da se bomo iz Pariza vrnili z lepo bero medalj,« je pred dogodkom napovedal vodja slovenske olimpijske odprave Uroš Mohorič.

Predstavili so se tudi letošnji paraolimpijci. FOTO: Bor Slana/STA

Na 17. poletnih paraolimpijskih igrah, ki se bodo začele 28. avgusta in končale 8. septembra, pa se bo v 23 panogah pomerilo okrog 4.400 parašportnikov. V štirih panogah bo nastopilo tudi 14 slovenskih športnic in športnikov. Do zdaj so slovenski paraolimpijci osvojili 52 kolajn, od tega kar 51 na poletnih igrah.

S celotnimi ekipami reprezentanci dvakrat večji

Ob športnicah in športnikih bo na olimpijske igre odpotovalo tudi 107 trenerjev, vodij panog ter ostalo osebje, kar bo skupno številko približalo dvestotici. V celotni paraolimpijski odpravi Slovenije, ki jo bo v Parizu vodil Boro Štrumbelj, pa skupaj s trenerji, pomočniki, fizioterapevti, zdravniki in drugimi spremljevalci naštejemo 29 oseb.

Nalaganje
Nazaj na vrh