Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V katerih škofijah dovoljene maše z ljudstvom?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 12. 2020 / 23:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2020 / 18:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
V katerih škofijah dovoljene maše z ljudstvom?

V katerih škofijah dovoljene maše z ljudstvom?

V mariborski metropoliji brez sprememb, koprski škof priporoča maše z udeležbo vernikov.

FOTO: Tatjana Splichal



V petek so škofje ordinariji na seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK) sprejeli nova navodila za obhajanje svetih maš v času epidemije novega koronavirusa, ki stopijo v veljavo danes, v soboto, 19. decembra 2020, hkrati pa so sklenili, da bodo škofom ordinarijem naložili odločitev o obhajanju maš z ljudstvom v njihovih škofijah. Škofje so odločitve objavili do petka zvečer, kako so torej presodili?

Nadškofija Ljubljana: ne ob nedeljah in praznikih, da ob delavnikih

SŠK je sicer v splošnih navodilih sledila vladnemu odloku o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, ki dovoljuje maše z udeležbo vernikov, vendar je v cerkvi lahko, z bogoslužnimi delavci (toda ne z duhovnikom) vred, le 1 oseba na 30 m2. Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore se je po posvetu z dekani odločil, da »zaradi še vedno neugodne epidemiološke slike na področju Nadškofije Ljubljana in velike verjetnosti, da bo obisk bogoslužja v božičnih praznikih razmeroma velik, župnikom svetujem, da nimajo bogoslužij z verniki na sveti večer, božič in nedelje.« Maše naj, tako Zore, župniki obhajajo le v navzočnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev (in po potrebi organista in pevca – solista), verniki pa naj mašo spremljajo prek spleta ali drugih medijev.

Zore je za Nadškofijo Ljubljana dodal, da so verniki po prenosu maše povabljeni k skupnemu prejemu obhajila v cerkvi. Če župnik presodi, da je v njegovi župniji epidemiološka slika bistveno boljša, se lahko – ob strogem upoštevanju navodil SŠK in državnih ustanov – tudi v navedenih dnevih odloči za mašo z navzočnostjo ljudi, ki pa je v vseh župnijah nadškofije dovoljena ob delavnikih v tem času. »Župnike spodbujam, da izrecno povabijo vernike k prejemu svetega obhajila zunaj maše, da ga bodo lahko prejemali tudi tisti, ki pri maši ne bodo mogli sodelovati,« je še dodal Zore.


Škofje ordinariji so se odločili različno. FOTO: Tatjana Splichal


Mariborska metropolija: še naprej brez navzočnosti vernikov

V mariborski metropoliji so murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, škofijski upravitelj celjske škofije Rok Metličar in mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl za vse tri škofije – z namenom varovanja zdravja ljudi – po posvetovanju z duhovniki odločili, da se maše v vseh cerkvah in kapelah metropolije do nadaljnjega še naprej obhajajo brez navzočnosti vernikov. »Verniki so povabljeni, da obhajanje maše spremljajo po elektronskih medijih, po njej pa so povabljeni k svetemu obhajilu, za prejem katerega se dogovorijo z duhovnikom,« pravijo škofje mariborske metropolije, ki bodo po praznikih spet proučili epidemiološko stanje in na tej podlagi sprejeli odločitev glede obhajanja maš z udeležbo vernikov.

Koprski škof priporoča maše z ljudstvom, v novomeški škofiji sprostitev v sredo

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak na podlagi epidemiološkega stanja duhovnikom priporoča, da se na ozemlju Škofije Koper sv. maše obhajajo z ljudstvom, a ob upoštevanju navodil SŠK. Novomeški škof msgr. Andrej Glavan pa je zapisal: »Ker sodi Škofija Novo mesto v statistično regijo, ki je zelo obremenjena s koronavirusom, sem po posvetu z dekani in nekaterimi duhovniki sprejel odločitev, da bomo v naši škofiji obhajanje maš z ljudstvom začeli v sredo, 23. decembra 2020. Duhovnike prosim, naj skrbno upoštevajo v petek sprejeta nova navodila slovenskih škofov.«
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Nova navodila škofov: polnočnice odpadejo

Škofje pozdravljajo vladni odlok

Vlada prisluhnila pozivom verskih skupnosti

Verska svoboda ni le individualna pravica

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh