Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Jeruzalemu 4. mednarodni kongres komisarjev za Sveto deželo

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 27. 11. 2018 / 08:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2018 / 12:43
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Jeruzalemu 4. mednarodni kongres komisarjev za Sveto deželo

Med udeleženci je tudi slovenski komisar p. Peter Lavrih.

Med 26. novembrom in 2. decembrom v Jeruzalemu prirejajo 4. mednarodni kongres komisarjev za Sveto deželo, ki se ga udeležujejo prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, kardinal Leonardo Sandri, tajnik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, msgr. José Octávio Ruiz Arenas, generalni minister frančiškanov, p. Michael Perry, kustos Svete dežele, p. Francesco Patton, ter več kot 70 komisarjev z vsega sveta. Med udeleženci je tudi slovenski komisar za Sveto deželo, p. Peter Lavrih.

O namenu in vsebini srečanja je za spletni portal Vatican News spregovoril p. Cichinelli, ki je odgovoren za koordinacijo komisarjev. Pojasnil je, da je to srečanje komisarjev, ki prihajajo z vseh koncev sveta in delajo kot ambasadorji Svete dežele v različnih katoliških občestvih po svetu. Njihova naloga je širiti pobožnost do svetih krajev in prirejati romanja v Sveto deželo, poleg tega pa morajo poskrbeti tudi za nabirko za Sveto deželo, ki jo na željo papeža Pavla VI. po vesoljni Cerkvi izvajamo na veliki petek.

Kako znova odkriti življenje Jezusa iz Nazareta

Po besedah p. Cichinellija je namen kongresa poglobiti in izboljšati evangelizacijsko razsežnost komisarjev, da bi mogli romarjem, ki jih spremljajo, pomagati znova odkriti življenje Jezusa iz Nazareta, njegove matere Marije, Cerkve ter apostolov. To je eden izmed načinov za vnovično odkrivanje veselja in lepote vere v Kristusa.

Med kongresom bodo komisarji v Jeruzalemu maševali v baziliki Božjega groba in Getsemaniju ter se udeležili molitve večernic v dvorani zadnje večerje. Pripravo na božič bodo začeli s slovesnostjo ob začetku adventnega časa v Jezusovem rojstnem kraju Betlehemu.

V Sveti deželi tudi kardinal Leonardo Sandri

Kongresa v Jeruzalemu se udeležuje tudi prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, kardinal Leonardo Sandri. Ob prihodu v Sveto deželo je daroval sveto mašo na Božjem grobu, nato pa obiskal grško-pravoslavnega patriarha Teofila III. ter se srečal s študenti in profesorji Terra Sancta School v Jeruzalemu. Obiskal je tudi ekumenski center Tantur.

Danes je na programu evharistično slavje s katoliškimi ordinariji Svete dežele, srečanje s semeniščniki, ki se izobražujejo v Jeruzalemu, obisk kaldejske in sirsko-katoliške cerkve, nato pa še srečanje z svetom za gospodarske zadeve latinskega patriarhata.

Jutri bo kardinal Sandri daroval mašo v Lazarjevi hiši v Betaniji in si ogledal obnovitvena dela, ki jih na griču Jabal Al Baba opravlja združenje Pro Terra Sancta. Obiskal bo tudi center za gluhoneme otroke Effatha.

V znamenju papeža Pavla VI.

Vsi kraji in dogodki, ki so na programu kardinalovega obiska Svete dežele, so povezani s papežem Pavlom VI., da bi se spomnili njegovega preroškega pričevanja in velike ljubezni, ki jo je gojil do Svete dežele.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh