Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Italijo prihaja 93 beguncev iz Sirije

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 31. 01. 2020 / 08:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2020 / 11:43
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Italijo prihaja 93 beguncev iz Sirije

Preko humanitarnih koridorjev; sprejele jih bodo župnije, skupnosti in združenja v različnih delih Italije.

Foto: Vatican Media

Ta teden preko humanitarnih koridorjev v Italijo prihaja 93 beguncev iz Sirije, ki jih bodo sprejele župnije, skupnosti in združenja v različnih delih Italije ter jim tako pomagale pri takojšnjem vključevanju v občestvo, poroča Radio Vatikan. Koridorje v soglasju z italijanskim notranjim in zunanjim ministrstvom organizirajo Skupnost sv. Egidija, Zveza evangeličanskih cerkva v Italiji in valdenška cerkev, občasno pa se jim pridruži tudi judovska skupnost.

Katoličani in judje v Milanu sprejeli muslimansko družino

Zveza italijanskih judovskih skupnosti in judovska skupnost v Milanu sta v začetku tedna skupaj s Skupnostjo sv. Egidija v Milanu sprejeli sedemčlansko muslimansko družino iz Alepa v Siriji. V Alepu so še nedavno mirno sobivali pripadniki različnih ver, zadnjih devet let pa mesto trpi zaradi vojnih razmer. Muslimanska družina je v Italijo prispela po tem, ko je nekaj časa preživela v begunskih taboriščih v Libanonu.

Tudi Tora govori o dolžnosti pomoči bližnjemu

Kot je pojasnil Giorgio Mortara, podpredsednik Zveze italijanskih judovskih skupnosti, je v Tori veliko odlomkov, ki govorijo o dolžnosti, da je treba pomagati bližnjemu, tujcu. Zato tudi sami sodelujejo z organizacijami, ki izvajajo projekte za pomoč migrantom in beguncem.

V petek v Italijo še 86 beguncev iz Sirije

Danes pa bo v okviru humanitarnih koridorjev na rimsko letališče Fiumicino prispelo še 86 beguncev iz Sirije. Župnije in skupnosti, ki jih bodo sprejele, jim pomagajo predvsem pri njihovem vključevanju: za odrasle organizirajo tečaje italijanščine, mladoletni se vključijo v šole, starejšim pa pomagajo pri iskanju primerne šole ali službe. Humanitarni koridorji se v celoti financirajo iz skladov Skupnosti sv. Egidija in vsote, ki jo valdenška cerkev prejme od italijanskih državljanov kot delež njihove dohodnine. Tako je v Evropo na zakonit in varen način od februarja leta 2016 prišlo že več kot 3.000 oseb.

Solidarno prijateljstvo vernikov, ki gradijo mostove

Po besedah Giorgia Del Zanna iz Skupnosti sv. Egidija je treba »združiti moči, da bi odgovorili na dvojno epohalno krizo, vojno v Siriji in nesposobnost evropskih držav, da bi na primeren način odgovorile na migracije. V ozračju, zaznamovanem z logiko zidov in naraščajočega antisemitizma, je učinkovit odgovor solidarno prijateljstvo skupnosti vernikov, ki se združujejo, da bi zgradili mostove«; v tem duhu so judje in kristjani v Milanu sprejeli muslimansko družino in doslej mnoge druge družine iz Sirije.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh