Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Iraku še ne bo narodne sprave

Objava: 22. 07. 2009 / 09:41
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Iraku še ne bo narodne sprave

Bagdadski nadškof opisuje temačno podobo dejanskega položaja kristjanov in drugih manjšin v deželi

Bagdadski latinski škof Jean Benjamin Sleiman v Iraku še ne vidi možnosti za skorajšnjo narodno spravo. Temeljna vprašanja, ki so pogoj za mirno sožitje ljudi različnih etničnih in verskih pripadnosti, še vedno niso rešena. Zato ostaja položaj kristjanov in drugih manjšin v Iraku izredno težak, je pojasnil Sleiman v pogovoru za nemško tiskovno agencijo.

Po zadnjih bombnih napadih na številne cerkve v Bagdadu nadškof svari pred možnostjo povečane emigracije. Cerkveni dostojanstveniki se bojijo, da bodo številne družine v strahu pobegnile in s tem izgubile upanje na prihodnost v Iraku. Napadi, ki so zahtevali štiri mrtve in trideset ranjenih, naj bi prestrašili kristjane, poudarja Sleiman. V preteklih mesecih so se številni bagdadski kristjani, ki so pred tem pobegnili v razmerome mirne predele na severu Iraka, vrnili v prestolnico.

Obenem je potrebno nedavne bombne napade ocenjevati v povezavi z napadi na mošeje. Sleiman meni, da želijo napadalci pokazati, kako osrednja iraška vlada varnosti nima v svojih rokah. Politične skupine še vedno poskušajo doseči svoje ilje z nasiljem. Za napade pa do sedaj še nihče ni uradno prevzel odgovornosti.

Nadškof dodaja, da se je splošni varnostni položaj v Iraku izboljšal. To pa seveda ne pomeni, da je Irak ozdravljen nasilja. Položaj kristjanov v deželi Sleiman trezno ocenjuje. Pravi, da obstajajo četrti, v katere se kristjani ne upajo stopiti, ker jih nadzorujejo fundamentalistični muslimani. Obstajajo tudi soseske z visokim psihološkim pritiskom, da bi se prilagodile muslimanski večini. Obstajajo pa tudi svobodni otočki, kjer je mogoče mirno sožitje različnih skupin, tako v določenih bagdadskih četrtih kot tudi na severu dežele.

Sleiman poziva zahod, naj iranskim beguncem, ki jih sprejme, ne nudi dodatnih skušnjav, da bi tam tudi ostali. Cilj naj bi bil podpora Iračanov v njihovi domovini. Nadškof je sicer hvaležen za vsako obliko pomoči njegovemu ljudstvu, vendar je trenutno sprejemanje beguncev v državah Evropske zveze problematično, saj je zaradi njihove odsotnosti iraška družba še toliko bolj nestabilna.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh