Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Hongkongu aretirali kardinala Zena, Sveti sedež zaskrbljen

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 05. 2022 / 10:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2022 / 14:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Hongkongu aretirali kardinala Zena, Sveti sedež zaskrbljen
Kardinal Joseph Zen. FOTO: arhiv Družine

V Hongkongu aretirali kardinala Zena, Sveti sedež zaskrbljen

V Hongkongu so pripadniki policijske enote za narodno varnost včeraj aretirali kardinala Josepha Zena in ga obtožili »skrivnega sodelovanja s tujimi silami« v povezavi z njegovo vlogo skrbnika človekoljubnega sklada 612 Humanitarian Relief Fund.

Kardinala, ki je v letih med 2002 in 2009 vodil škofijo Hongkong, so včeraj aretirale tamkajšnje oblasti, poroča spletni portal Vatican News. Z vatikanskega tiskovnega urada so sporočili, da Sveti sedež skrbno spremlja dogajanje v Hongkongu. 

Neodvisni spletni portal Hong Kong Free Press je po navedbah avstrijskega Kathpressa že sinoči, nekaj ur po aretaciji, sporočil, da je kardinal po plačilu varščine znova na prostosti: objavili so fotografijo 90-letnega Zena z zaščitno masko na obrazu in informacijo, da je zapustil prostore policijske postaje. Kardinala naj bi izpustili okoli 23. ure po krajevnem času: pred policijsko postajo Wan Chai je brez komentarja sedel v avto.

Kardinala naj bi po plačilu varščine izpustili. FOTO: Twitter

Aretacije in obtožbe

Kardinala so sinoči pridržali na policijski enoti za narodno varnost Kitajske. Po navedbah krajevnih virov je bil obtožen »skrivnega sodelovanja s tujimi silami« - človekoljubni sklad 612 Humanitarian Relief Fund je bil namreč namenjen podpori prodemokratičnim protestnikom, soočenim s plačili pravnih in zdravstvenih stroškov. Kardinal Zen je bil eden od skrbnikov sklada, ustanovljenega leta 2019 in ukinjenega oktobra lani.

Poleg kardinala so oblasti aretirale tudi druge podpornike sklada, vsi so obtoženi sodelovanja s tujimi silami.

Poleg kardinala so oblasti aretirale tudi druge podpornike sklada, med drugim znano odvetnico Margaret Ng Ngoi-yee, nekdanjo opozicijsko poslanko, akademika Hui Po-keunga in kantavtorico Denise Ho Wan-sze. Njihove aretacije so potrdili pravni viri v Hongkongu. Vsi so obtoženi sodelovanja s tujimi silami, kršili pa naj bi zakon o nacionalni varnosti, ki ga je Peking uvedel junija 2020.

»Zlovešče znamenje, da se bo zatiranje v Hongkongu stopnjevalo«

Zen je v preteklosti že večkrat kritiziral kitajsko komunistično partijo ter obsojal pritisk in preganjanje verskih skupnosti v državi. Tokrat je bil prvič aretiran. Aretacija je bila izvršena tri dni po volitvah v Hongkongu, na katerih je zmagal John Lee, nekdanji katoliški policist in edini kandidat, ki ga je odobril tudi Peking.

Aretacija 90-letnega kardinala zaradi njegovih miroljubnih dejavnosti je novo šokantno dno, ki so ga dosegli v Hongkongu.

Mednarodna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je aretacije označila za »šokantne«. »Aretacija 90-letnega kardinala zaradi njegovih miroljubnih dejavnosti je novo šokantno dno, ki so ga dosegli v Hongkongu in ponazarja prosti pad človekovih pravic v mestu v zadnjih dveh letih,« je za spletni portal Free Press povedala sodelavka HRW Maya Wang ter dodala: »Aretacije, ki sledijo imenovanju nekdanjega varnostnega načelnika Johna Leeja za vodjo mestne vlade s strani Pekinga, so zlovešče znamenje, da se bo zatiranje v Hongkongu stopnjevalo.« Nekdanji varnostni minister John Lee, ki je zvest Kitajski, je bil v nedeljo, 8. maja, imenovan za novega voditelja območne vlade Hongkonga.

Nalaganje
Nazaj na vrh