Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Gradu škof Štumpf obnovil posvetitev slovenskega naroda Mariji [FOTO]

Za vas pišejo:
M. P., Jože Potrpin
Objava: 15. 08. 2024 / 16:42
Oznake: Praznik, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2024 / 13:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Gradu škof Štumpf obnovil posvetitev slovenskega naroda Mariji [FOTO]
Somaševanje v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v župniji Grad je vodil nuncij JeanMarie Speich. FOTO: Jože Potrpin

V Gradu škof Štumpf obnovil posvetitev slovenskega naroda Mariji [FOTO]

Na praznik Marijinega vnebovzetja je bilo slovesno v župniji Grad na Goričkem, kjer se je pri maši z apostolskim nuncijem in soboškim škofom zbralo veliko število romarjev.

Na začetku svete maše so nuncija in zbrane romarje nagovorili župnik Aljaž Baša, županja Cvetka Ficko in družina Gumilar v imenu celotne Župnije Grad. V pridigi je nuncij Speich podrobno pojasnil, zakaj katoličani častijo Marijo in kako Marijino vnebovzetje pomeni, da sta tako fizična smrt kot smrt božjega življenja premagani z odrešenjem. Škof Peter Štumpf, ki je somaševal, je med mašo obnovil posvetitev slovenskega naroda Mariji.

Apostolski nuncij Jean-Marie Speich je v pridigi izpostavil, da praznik Marijinega vnebovzetja "nakazuje cilj tudi našega življenja, zadnjo postajo tudi naše zemeljske poti," ter dodal, da je to praznik, ki zagotavlja, da "se tudi prah nazadnje vrne k Bogu, ki ga je naredil." V pridigi je tudi spomnil na Marijino posebno vlogo v odrešenju, kjer ni bila odrešiteljica, ampak "mati našega Odrešenika," kar je razlog, da "hvalimo njeno sodelovanje z delovanjem Svetega Duha."

Slovesnost so popestrili gasilci s praporji, medtem ko je pred in po maši pred cerkvijo igrala Godba na pihala iz Murske Sobote. Na koru je prepeval župnijski pevski zbor, ki je s svojimi pesmimi še dodatno obogatil praznično vzdušje.

Nuncij Speich je svojo homilijo zaključil s tremi življenjskimi sporočili za naše vsakdanje krščansko življenje:  1) Izzvani smo, naj ostanemo čisti in sveti otroci svete Matere. 2) Izzivani smo, da sprejmemo popolno osvoboditev od vseh naših verig. 3) Zagotovljeno nam je naše vstajenje in dana nam je pobuda, da se soočimo z bolečino, trpljenjem, obupom, razočaranjem in skušnjavami, kot je to storila Marija.

Praznik Marijinega vnebovzetja je tako tudi letos zbral številne vernike, ki so s skupno molitvijo, pesmijo in premišljevanjem obeležili ta pomemben dogodek in se ponovno posvetili Mariji, ki je bila s telesom in dušo vzeta v nebesa.

Preberite tudi: Nuncij Speich v Turnišču: Jezus je po Mariji osvobodil vse nas

Nalaganje
Nazaj na vrh