Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Golobovo ministrsko jato letita Borut Sajovic in Vinko Logaj

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 09. 2024 / 16:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2024 / 16:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Golobovo ministrsko jato letita Borut Sajovic in Vinko Logaj
Mag. Borut Sajovic je kandidat za novega obrambnega ministra. FOTO: Daniel Novakovič/STA

V Golobovo ministrsko jato letita Borut Sajovic in Vinko Logaj

Kot je javnosti danes sporočil podpredsednik vlade Matej Arčon, je kandidat za novega ministra za obrambo mag. Borut Sajovic, sicer vodja poslanske skupine Svoboda v parlamentu.

Če ga bo Državni zbor potrdil, bo na ministrskem stolčku zamenjal Marjana Šarca, ki mu je funkcija prenehala z izvolitvijo v Evropski parlament. Od sredine julija je vodenje resorja začasno prevzel kar predsednik vlade dr. Robert Golob. Po Arčonovih besedah je bilo v igri več imen, pri Sajovicu pa naj bi pretehtali »kilometrina in izkušnje na različnih mestih v politiki ter umirjenost«.

Dolgoletni tržiški župan

Sajovic je diplomiral in magistriral na fakulteti za veterino in nato debeli dve desetletji opravljal terensko veterinarsko delo v Tržiču in okolici. Več let je bil občinski svetnik in predsednik Krajevne skupnosti Kovor, preden je leta 2006 postal župan Tržiča (do predlani). Je veteran vojne za Slovenijo, z ženo Janjo imata dva otroka ter eno vnukinjo in tri vnuke.

Tretji mandat poslanec

Ko je bil na parlamentarnih volitvah aprila 2022 izvoljen kot najuspešnejši kandidat Svobode v volilni enoti 1 s sedežem v Kranju (v Tržiču je prejel 3267 ali 37,09 % glasov), se je v poslanske klopi usedel že tretjič. Pred tem je bil namreč poslanec Liberalne demokracije Slovenije (LDS) tudi že v mandatih 2004–2008 in 2008–2011.

Sporni nepremičninski posli

V preteklosti, v času županovanja v Tržiču, si je nakopal očitke o spornih nepremičninskih poslih Občine, kranjski kriminalisti so namreč na podlagi anonimne prijave preiskovali domnevno sporno preprodajo 10.000 m2 velikega občinskega zemljišča v Bistrici pri Tržiču. Sajovic je očitke tedaj zavrnil in anonimno prijavo označil za politično motivirano.

Felda odstopil

Do še ene ministrske zamenjave v Golobovi jati bo prišlo v kratkem. Odstopno izjavo je namreč podal minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, ki je po Arčonovem pojasnjevanju izrazil željo po vrnitvi v akademske vode. Premier Golob bo za njegovega naslednika predlagal v kratkem upokojenega direktorja Zavoda za šolstvo dr. Vinka Logaja.

Dr. Darja Feldo (desno) bo očitno nasledil dr. Vinko Logaj (levo). FOTO: Boštjan Podlogar/STA

Tarča kritik

Felda je bil, kljub perečemu stanju na področju šolstva (pomanjkanje kadra, poudarjanje ocen namesto znanja, medvrstniško nasilje …), eden manj dejavnih ministrov Golobove vlade. Bil je tarča kritik nekaterih stanovskih organizacij zaradi medlega dela in neupoštevanja stroke, tudi znotraj koalicije niso bili vsi zadovoljni z njegovim delom.

Tik pred upokojitvijo

Kandidat za njegovega naslednika Vinko Logaj tretji mandat, sicer pa že od leta 2014, vodi Zavod za šolstvo. Mandat bi moral zaključiti šele poleti 2026, a je svet zavoda že letos poleti obvestil, da se namerava zaradi upokojitve predčasno posloviti s funkcije. Vseeno pa je ostal na čelu zavoda s polnimi pooblastili še do 30. septembra letos.

Kdo je Vinko Logaj?

Logaj je doštudiral fiziko in tehnično vzgojo, magistriral in doktoriral pa s področja menedžmenta. Debeli dve desetletji je bil kot učitelj, pomočnik ravnatelja in ravnatelj zaposlen v litijski občini – na tamkajšnji osnovni šoli in gimnaziji. Bil je generalni direktor kamniškega CIRIUS ter Direktorata za srednje in višje šole ter izobraževanje odraslih na šolskem ministrstvu.

Neuspešni kandidaturi

Nabral si je tudi nekaj političnih izkušenj. Na lokalnih volitvah leta 2006 je kot neodvisen kandidat, toda s podporo LDS, SMS in DeSUS, neuspešno kandidiral za župana Litije (v drugem krogu volitev je prejel 48,73 % glasov, premagal ga je kandidat desnice Franci Rokavec), dve leti pozneje pa kot kandidat propadle stranke Zares ni bil izvoljen za poslanca Državnega zbora.

Najprej pred matičnim delovnim telesom

Golob mora sicer ime ministrskega kandidata najprej uradno poslati v Državni zbor, kjer se bo Logaj najprej predstavil pred matičnim delovnim telesom. Po poslovniku se morda kandidat za ministra vsaj 3 dni in kvečjemu 7 dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nakar ga morajo na seji večinsko potrditi še poslanci.

Nalaganje
Nazaj na vrh