Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Glasgowu srečanje evropske zveze katoliških šol

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 29. 10. 2018 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2018 / 08:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Glasgowu srečanje evropske zveze katoliških šol

Na srečanju tudi predstavnika Komisije za šolstvo pri SŠK, Anton Česen in Marko Weilguny.

Glasgow je v preteklih dneh gostil 92. generalno zasedanje evropske zveze katoliških šol, poroča Radio Ognjišče. Izbira lokacije za srečanje je povezana s stoto obletnico zakona o izobraževanju, s katerim so katoličani na Škotskem pridobili izredno ugoden položaj pri financiranju in avtonomiji svojih šol. Prvi dan srečanja je bil namenjen praznovanju tega jubileja in seznanitvi s tamkajšnjimi razmerami, drugi dan so udeleženci razvijali zasnovo evropske ideje znotraj katoliških šol in se seznanili z razmerami po Evropi. Komisijo za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci sta zastopala Anton Česen in tajnik Marko Weilguny.

Leto 1918 je pomemben mejnik v škotski zgodovini. Zakon o izobraževanju, ki ga je takrat sprejel škotski parlament, je prepoznal veliko vlogo katoliških šol in Cerkve v domači zgodovini in z njegovo uveljavitvijo je država prevzela celotno financiranje in vzdrževanje katoliških šol, ob tem pa šolam pustila popolno samostojnost pri oblikovanju verskega pouka in odločujočo vlogo pri izbiri pedagoškega osebja. Velika predanost škotske cerkve izobraževanju in izboljševanju življenja ljudi, h katerim je poslana, je vidna tudi v dejstvu, da je več kot 60 % šol obstajalo že pred uveljavitvijo tega zakona. Takoj po letu 1829, ko javno delovanje Cerkve ni bilo več prepovedano in kaznivo, so se župnije in škofije odločale za gradnjo šol, in zgodovinarji ugotavljajo, da so bile šole pogosto grajene celo pred župnijskimi cerkvami.

Danes je na Škotskem v osmih škofijah 309 osnovnih in 52 srednjih šol, ki jih obiskuje okoli 20 % otrok. Glede na to, da je katoličanov približno 5 % manj, to pomeni, da se za šole odločajo tudi družine, ki sicer ne pripadajo katoliškim občestvom. Nedavno so mestne oblasti v Glasgowu staršem katoliške šole, ki so bili v več kot 90 % nekatoličani, predlagale spremembo v nedenominacijsko šolo, vendar starši te spremembe niso sprejeli. Katoliške šole so zelo kakovostne, poleg tega pa predane vklučevanju migrantov in pomoči nepriviligiranim ter po mnenju staršev svoje delo bolj kot državne šole temeljijo na vrednotah.

Udeležence srečanja je pozdravil glasgowski nadškof in predsednik škofovske konference, ki je posebej odgovoren tudi za šolstvo, Philip Tartaglia. Svoj nagovor je sklenil z zahvalo za delo, ki ga vsi učitelji na katoliških šolah opravljajo po Evropi. Zbrane je povabil, naj stremijo k svetosti in s svojim zgledom odgovarjanja na Božji klic ter tudi otrokom dajejo zgled življenja v polnosti.

Katoliško šolstvo v Evropi se sicer sooča z različnimi izzivi. Razmere v različnih državah se med seboj izrazito razlikujejo. Irska, kjer je kar 90 % otrok v katoliških osnovnih šolah, se sooča z vprašanji intenzivne sekularizacije, na drugi strani spektra pa so izzivi držav z manjšimi odstotki otrok v katoliških ustanovah, ki se pogosto soočajo tudi z administrativnimi preprekami in včasih negotovo zakonodajo. Predstavniki 28 evropskih držav so se na srečanju tako seznanili tudi z nadaljnjim neupoštevanjem odločbe ustavnega sodišča o financiranju zasebnih osnovnih šol v Sloveniji ter z nedavnim razvojem dogodkov v povezavi z omejevanjem svobode govora in verske svobode v Sloveniji.

V ozračju različnih pritiskov, s katerimi se katoliške ustanove soočajo, je vedno moč zaznati širše družbene okolje, ki preveva Evropo danes. Zato je ena osrednjih delovnih tem evropske zveze katoliških šol ob medkulturnem dialogu in avtonomiji šolskih prostorov tudi vprašanje evropske ideje. Evropa je prevečkrat razumljena zgolj kot gospodarska povezava držav v skupnem prostoru, v resnici pa bi morala pomeniti veliko več. Evropa temelji tudi na zgodovini, ki ni zgolj skupna, ampak upošteva raznolikost in istovetnost posameznih držav in narodov, ter na povezovanju in preseganju ozkih območnih interesov. Evropa temelji na kulturi, na vrednotah, pogosto izvirajočih prav iz religije.

Ob sprejemu besedila, ki so ga delegati pripravljali v zadnjem letu in pol, so se na tokratnem srečanju pogovarjali predvsem o nadaljnjih korakih, ki naj bi se izvajali po katoliških šolah.

Evropska zveza katoliških šol zastopa okoli 8 milijonov šolarjev v več kot 40.000 šolah. Delegati se srečujejo dvakrat letno. Marca prihodnje leto bodo delo nadaljevali v Bruslju z mednarodnim simpozijem o medverskem in medkulturnem dialogu v katoliških šolah.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: RO

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh