Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V galeriji Uffizi na ogled Bronzinov portret Danteja

Za vas piše:
STA
Objava: 09. 07. 2015 / 07:24
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

V galeriji Uffizi na ogled Bronzinov portret Danteja

Letos obhajamo 750-letnico rojstva italijanskega pesnika Danteja Alighierija.

V galeriji Uffizi v Firencah so v letu, ko obhajamo 750-letnico rojstva italijanskega pesnika Danteja Alighierija, na ogled postavili Bronzinov portret Danteja. Umetnik je Alegorični portret Danteja naslikal v letih 1532-1533 po naročilu trgovca in bankirja Bartolomea Bettinija, poroča STA. Zanj je naslikal še portreta Petrarce in Boccaccia.

Dantejev portret je v galeriji Uffizi na ogled od torka.

Bronzino (1503-1572), ki se je rodil v Monticelliju blizu Firenc, se je učil v delavnici Raffaellina del Garba, nato je bil sodelavec Jacopa da Pontormo. Njegovo prvo samostojno delo so bile freske v Villi Imperiale v Pesaru, pozneje pa je slikal v Firencah, največ za Cosima I. de Medici.

Ustvaril je veliko sakralnih del, med drugim freske v cerkvah San Lorenzo in Santa Crocce v Firencah, predvsem pa je bil najbolj znan portretist svojega časa. V slogu, ki je bil značilen za prehod v manierizem, je slikal elegantne vzvišene podobe portretirancev na nevtralnem ozadju in z naturalistično izdelanimi oblačili. Uveljavil je otroški portret kot samostojno slikarsko zvrst in vplival na portretno dvorno slikarstvo naslednjega stoletja.

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh