Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Fotogaleriji Stolp na Židovskem »Trenutek časa«

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 29. 04. 2022 / 09:46
Oznake: Kultura, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2022 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Fotogaleriji Stolp na Židovskem »Trenutek časa«
Na otvoritvi razstave. FOTO: Anita Kirbiš

V Fotogaleriji Stolp na Židovskem »Trenutek časa«

Najstarejša Fotogalerija Stolp na Židovskem trgu je letos že gostila razstave priznanih domačih in tujih avtorjev, na samem trgu pa si je še vedno mogoče ob vsakem času pogledati ulično razstavo od »St. Germaina do Evropske unije – zgodovina neke meje«.

Tokrat so svoj pogled na čas pandemije skozi fotografski objektiv predstavili štirje fotografi iz različnih koncev sveta. Kuratorka razstave je bila Fernanda Prado Verčič, ki se v Slovenijo preselila pred nekaj leti iz Sao Paula v Braziliji.

Avtorica Erjola Zhurka iz Albanije živi in dela v Italiji, študirala je multimedijske umetnosti in slikarstvo v Carrari, zaključila magistrski študij fotografije na beneški univerzi, je ta beg iskala v brisanju meja med zasebnim in javnim življenjem s snetjem maske navideznega. 

Tereza Kozinc iz Slovenije je vizualna pripovedovalka in fotografinja. Leta 2020 je bila zmagovalka nagrade Fotofever (Louver, Pariz), razstavljala je na različnih fotografskih fetivalih in galerijah po svetu. Svoje poti in toplino doma je našla v zavetju in podpori narave. 

Bruno Alencastro iz Brazilije je končal magisterij iz komunikacije, specializacijo iz fotonovinarstva in družbene fotografije, zaposlen kot direktor fotografije v agenciji Canarinho v Riu de Janeiru, je svoje zidove premikal v prostore drugih fotografov in s tem posnel intrigantno okolico pandemskega življenja pri drugih.

Robert Canali iz Kanade je diplomiral iz fotografije na univerzi York, trenutno živi v San Franciscu v Kaliforniji, pa je na tehnico postavil na videz izključujoče se pojme, ki prikazujejo odnos osebne travestije v času korone, kjer človeško povezavo iščemo in krepimo skoraj izključno preko spletnih konferenc. 

»V času pandemije smo bili priča postavljanju novih meja, ki so v dobro vseh narekovale umik v zasebno življenje štirih sten. Med tem se je začela porajati bojazen po izgubi svobode v tem od družbe odtujenem, intimnem svetu. Ravno to pa je omogočilo krojenje prostosti fotografom, ki so videli preko meje hišnega tlorisa v svet kreative. Erjola Zhuka, Tereza Kozinc, Bruno Alencastro in Robert Canali so fotografi, ki jih druži beg izza štirih sten izolacije v svet umetnosti, katerega si je vsak oblikovali po lastnih merilih. Vsak od teh fotografov je v svojih serijah izrazil unikaten in odmeven glas, ki predstavlja bežanje iz kletke štirih sten v izpovedni svet fotografske umetnosti,« je med drugim v zgibanki zapisala Rebeka Tasič.

V družbi najzvestejših domačih ljubiteljev fotografije, avtorji se same otvoritve zaradi oddaljenosti niso udeležili, je zanimivo razstavo odprl predsednik kluba Branimir Ritonja. Razstava bo na ogled do 21. maja 2022. 


Kupi v trgovini

Novo
Po habsburško
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh