Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Firencah razstava del Piera di Cosima

Za vas piše:
STA
Objava: 01. 07. 2015 / 07:15
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Firencah razstava del Piera di Cosima

Di Cosimo je pomagal tudi pri slikanju fresk v Sikstinski kapeli.

V galeriji Uffizi v Firencah so na ogled postavili razstavo, posvečeno italijanskemu renesančnemu slikarju Pieru di Cosimu (1462-1521). Kot poroča STA, postavitev združuje okoli 40 umetnikovih del, ob njih so predstavljena tudi dela nekaterih drugih pomembnih umetnikov 15. in 16. stoletja. Razstava bo na ogled do 27. novembra.

Postavitev predstavlja umetniški razvoj Piera di Cosima, od učnih let v delavnici Cosima Rossellija do odločilnega srečanja z umetnostjo Leonarda da Vincija in flamskih mojstrov. Ti so ga navdihnili, da je začel opazovati naravo in elemente iz narave vključevati v svoje nabožne slike ter jim podeljevati simboličen pomen.

Italijanski renesančni slikar, arhitekt in pisec Giorgio Vasari je di Cosima opisal kot osamljenega človeka, skorajda ljudomrzneža, kot nekonvencionalnega in ekscentričnega, določal ga je tudi neurejen videz.

Tako kot Leonardo da Vinci je tudi Piero di Cosimo pogosto eksperimentiral s slikarskimi tehnikami, v času, ko so slikarji od jajčne tempere prehajali na oljno slikarstvo, kar tudi pojasni, zakaj je veliko njegovih slik v precej slabem stanju.

Piero di Cosimo se je rodil v Firencah. Kot učenec Rossellija mu je v letih 1482-84 pomagal pri slikanju fresk v Sikstinski kapeli. Slikal je nabožne motive, alegorije, pejsaže in mitološke prizore, ki so polni fantastične romantike.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh