Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Dublinu pripravili predlog reforme zakona o splavu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 06. 05. 2013 / 07:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Dublinu pripravili predlog reforme zakona o splavu

Predsednik irske vlade Kenny: življenje nerojenih otrok mora ostati zaščiteno, pri življenjski ogroženosti matere splav dopusten.

Irska vlada kljub reformi zakonodaje o splavu vztraja pri temeljni prepovedi umetne prekinitve nosečnosti. Predsednik irske vlade Enda Kenny je minuli teden v Dublinu izjavil, da je življenje nerojenih otrok potrebno zaščititi, ob tem pa je potrebno natančno pojasniti, kdaj lahko zdravniki vendarle opravijo splav. To naj bi bilo dopustno v primeru, ko je ogroženo življenje nosečnice.

Irska vlada je v tamkajšnjem parlamentu minuli teden predstavila svoj zakonski osnutek, po navedbah nemške katoliške agencije KNA pa naj bi reformo sprejeli do letošnjega julija.

Kenny je ob tem pripomnil, da bi omenjeni zakon lahko povzročil razdvojil irsko družbo. Posebej katoliška Cerkev odločno nasprotuje kakršni koli omilitvi zakonodaje o splavu. Doslej je bilo opravljanje umetnih prekinitev nosečnosti v tej tradicionalno katoliški državi z zakonom v celoti prepovedano.

Pripravo zakonodajnih sprememb je sprožila smrt 31-letne Indijke, ki je v lanskem oktobru umrla v eni izmed irskih bolnišnic. Zdravniki v univerzitetni bolnišnici v Galwayu niso bili pripravljeni splaviti zarodka v 18. tednu nosečnosti, dokler je bilo še zaznati njegov srčni utrip. Po smrti nerojenega otroka je omenjena nosečnica utrpela zastrupitev krvi, zaradi katere je štiri dni kasneje umrla.

Z reformo zakonodaje o splavu želi irska vlada obenem uresničiti temeljno razsodbo irskega vrhovnega sodišča, ki je že leta 1992 utemeljilo, da je umetna prekinitev nosečnosti upravičena, če se s tem reši življenje matere. Razsodba je tedaj povzročila številne spore. Revizijo irske zakonodaje o splavu je leta 2010 zahtevalo tudi evropsko sodišče za človekove pravice, saj naj bi pravna negotovost kršila človekove pravice irskih žensk.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh