Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V deželnem zboru v Celovcu odslej tudi Franc Jožef Smrtnik

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 03. 2023 / 11:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2023 / 11:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
V deželnem zboru v Celovcu odslej tudi Franc Jožef Smrtnik
Franc Jožef Smrtnik je dobil mandat v deželnem zboru v Celovcu. FOTO: TW Vladimir Smrtnik

V deželnem zboru v Celovcu odslej tudi Franc Jožef Smrtnik

Zmagovalka deželnozborskih volitev na avstrijskem Koroškem je stranka socialdemokratov (SPÖ), ki je prepričala 38,92 % volilnega telesa, toda za več kot 9 % manj kot na prejšnjih volitvah.

Vsem njenim glavnim izzivalkam, ki so se prebile v 36-članski deželni zbor, pa je priljubljenost poskočila. Tako so Svobodnjaki (FPÖ) osvojili 24,55 % glasov (+ 1,59 %), ljudska stranka (ÖVP), ki so ji javnomnenjske raziskave slabo kazale, je končala pri 17,03 % glasov (+ 1,58 %), največji skok – za kar 4,42 % – pa je zabeležila Team Kärnten (10,09 %). Čeprav so nekoliko izboljšali svoj rezultat, pa so pod pragom ostali Zeleni (3,85 %).

Razdelitev mandatov

Kako bo torej razdeljen deželni zbor? SPÖ je dobila 15 mandatov, FPÖ 9, ÖVP 7 in Team Kärnten 5, med njimi enega tudi slovenski kandidat Franc Jožef Smrtnik, ki je bil na listi na četrtem mestu. Smrtnik je bil, kot član Enotne liste slovenske narodne skupnosti, dva mandata župan Železne Kaple, zadnji dve leti pa je podžupan v tej občini, obenem je zbornični svetnik Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov (SJK).

Dalo se bo kaj premakniti

»Spet pišemo zgodovino. To je velik uspeh za stranko, sam pa sem ponosen, da lahko sodelujem z tej ekipi, in sem prepričan, da se bo v prihodnjih letih dalo tudi kaj premakniti. Javnomnenjske raziskave so se zmotile, dosegli smo odličen rezultat, zahvaljujem se volivkam in volivcem, ki so nas – in mene – podprli na Južnem Koroškem,« je Smrtnik komentiral doseženo v kratkem pogovoru za spletno stran celovškega tednika Novice.


Zaprta vrata za Olgo Voglauer

Olga Voglauer, ki ji s koroškimi Zelenimi ni uspel preboj v deželni zbor, pa je za isti portal povedala: »Izid ni po naših pričakovanjih, želeli smo si biti zastopani v deželnem zboru. Zelenim je na Koroškem težje, velja pa zastaviti delo za novo petletno obdobje tako, da nam bo prihodnjič uspelo. Kot kmetica vem, kaj pomeni pripraviti travnik ali polje, nato pa letina ni takšna, kot si si jo zastavil. Potem pa sledijo druge letine in verjetno bo naslednja boljša.« Voglauerjeva obljublja, da bo kot državna poslanka na zvezni ravni ostala močan glas za manjšine in zlasti za koroške Slovence.

Kar 71,6-odstotna volilna udeležba

Volilna udeležba je bila kar 71,6-odstotna, torej še višja kot pred petimi leti (68,6 %). »Zgodovinski dan za koroške Slovence: prvič je z osebo Franca Jožefa Smrtnika neodvisen predstavnik narodne skupnosti v deželnem zboru. Zahvala velja Gerhardu Köferju, ki je s svojim gibanjem Team Kärnten to omogočil. Se veselimo,« je zapisal mag. Vladimir Smrtnik, brat izvoljenega Franca Jožefa in tudi podžupan Bistrice pri Pliberku.

Čestitka iz Slovenije

Iz Slovenije je Francu Jožefu Smrtniku za izvolitev v deželni zbor prek družbenega omrežja prvi čestital prejšnji predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Nalaganje
Nazaj na vrh