Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Dagestanu iz varnostnih razlogov uvedli začasno prepoved nošenja nikaba

Za vas piše:
P. G.
Objava: 04. 07. 2024 / 08:24
Oznake: Politika, Religija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2024 / 08:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Dagestanu iz varnostnih razlogov uvedli začasno prepoved nošenja nikaba
Ženske v Dagestanu trenutno ne smejo nositi nikaba. FOTO: Pexels

V Dagestanu iz varnostnih razlogov uvedli začasno prepoved nošenja nikaba

Po nedavnih napadih na cerkve in sinagoge, o katerih smo že poročali, so v Dagestanu, republiki na ruskem Kavkazu, včeraj začasno prepovedali nošenje nikaba. Svojo odločitev utemeljujejo z varnostno grožnjo.

V Dagestanu, pretežno muslimanski republiki na ruskem Kavkazu, po nedavnih napadih na cerkve in sinagoge od včeraj iz varnostnih razlogov začasno velja prepoved nošenja nikaba, širokega traku, ki ženski pokriva ves obraz razen oči.

Zakrivanje celega obraza je »začasno prepovedano, dokler ne bodo odpravljene obstoječe grožnje«, je v sporočilu na Telegramu zapisal muftiat, najvišji muslimanski verski organ v Dagestanu. Kot poroča La Croix, muftiat prepoved utemeljuje kot odziv na ogroženo varnost prebivalcev republike, ki jo navaja dagestansko ministrstvo, pristojno za narodnosti in vero. Prepoved bo veljala do preklica.

Letos že več napadov

Prepoved izhaja iz nedavnih dogodkov, ki so pretresli republiko. 23. junija so napadalci sočasno napadli dve pravoslavni cerkvi in dve sinagogi ter policijsko kontrolno točko v Dagestanu, okoliščine pa ostajajo nejasne. V napadih je umrlo 22 ljudi, večinoma policistov. Preiskovalci so konec junija povedali, da je bil med ubitimi tudi pravoslavni duhovnik.

Do teh napadov je prišlo tri mesece po napadu v koncertni dvorani Crocus City Hall na obrobju Moskve, v katerem je bilo ubitih 145 ljudi. Odgovornost za ta napad je prevzela džihadistična organizacija Islamska država.

O identiteti in motivih napadalcev v Dagestanu je bilo doslej objavljenih zelo malo podrobnosti. Po navedbah oblasti jih je bilo več ubitih.

Nalaganje
Nazaj na vrh