Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V cerkvah inšpektorji brez dela (VIDEO)

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 01. 2021 / 18:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2021 / 07:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
V cerkvah inšpektorji brez dela (VIDEO)

V cerkvah inšpektorji brez dela (VIDEO)

Zdravstveni inšpektorji pri nadzoru nad izvajanjem verskih aktivnosti niso ugotovili neskladij.

V pogovorih z župniki so inšpektorji ugotovili, da so zelo dobro seznanjeni z ukrepi in navodili Slovenske škofovske konference (SŠK). FOTO: Tatjana Splichal



V minulih (po)prazničnih tednih so slovenski inšpektorati in policija poostreno nadzirali spoštovanje vladnih odlokov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in kršiteljem izdali predvsem opozorila. Zdravstvena inšpektorica Deana Potza je navedla, da so inšpekcijski organi v tednu od 4. do 10. januarja v 4176 nadzorih izrekli 452 opozoril po zakonu o prekrških, 104 upravne ukrepe in 19 prekrškovnih sankcij.

Namesto dveh hkrati friziral osem strank

Zdravstveni inšpektorat je v 1290 opravljenih nadzorih izrekel 76 opozoril, 4 prekrškovne sankcije in 3 upravne ukrepe, od tega v gostinstvu (150 nadzorov) 14 opozoril in dve prekrškovni sankciji, pri drugih storitvenih dejavnostih (564 nadzorov) 30 opozoril in dve prekrškovni sankciji, na zunanjih površinah (339 nadzorov) pa 33 opozoril. V storitvenih dejavnostih (frizerski saloni, avtopralnice, servisi, knjižnice, trafike, pošte), kjer je bilo nadzorov največ, je Deana Potza izpostavila primer frizerskega salona, velikega nekaj več kot 60 kvadratnih metrov, v katerem je zavezanec hkrati friziral kar 8 strank, s čimer je za nekajkrat presegel omejitev 1 stranke na 30 kvadratnih metrov površine. Globa je bila izdana tako pravni kot tudi odgovorni osebi.



Župniki zelo dobro seznanjeni z ukrepi in navodili

Med primeri dobre prakse pa je zdravstvena inšpektorica omenila primer verskih objektov in aktivnosti v njih. »Niso bila ugotovljena nobena neskladja pri nadzorih nad izvajanjem verskih aktivnosti v cerkvah, tudi kršitve zbiranja niso bile zaznane. Maše so ponekod potekale prek zooma in facebooka ali pa se je bilo treba za obisk naročiti. Obenem kršitev zbiranja ni bilo na lokacijah, kjer so verniki zunaj čakali na obhajilo. Nekatere cerkve so bile za posameznike odprte le v primeru, če so se ti najavili. V pogovorih z župniki pa smo ugotovili, da so zelo dobro seznanjeni z ukrepi in navodili Slovenske škofovske konference (SŠK). Razkužila so nameščena ob vseh vhodih v cerkve, prav tako obvestila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ),« je pojasnila Deana Potza.

Minulo soboto je bilo kršitev največ

Policisti pa so v zadnjih treh tednih, kot je razkril namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, na 45.132 krajih opravljali nadzor nad spoštovanjem odlokov o omejitvah prehajanja občinskih meja in zbiranja. Izrekli so 2988 ukrepov, od tega 1773 opozoril in 1198 glob oziroma prekrškovnih postopkov. Daleč najbolj »kritičen« dan je bila minula sobota, sicer pa so prevladovale kršitve predpisov o prepovedi zbiranja, omejitvi gibanja, gibanju v nočnem času in nošenju mask. V štirih primerih so prekrškovni postopek uvedli zaradi kršitve zakona o javnem redu in miru, o 13 kršitvah pa so obvestili zdravstveni inšpektorat.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Kako bodo potekale sv. maše med božičnimi prazniki?

Nova navodila škofov: polnočnice odpadejo

V katerih škofijah dovoljene maše z ljudstvom?

Praznični obiski da, množična praznovanja ne

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh