Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Britanskem muzeju usposabljajo iraške arheologe

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 02. 2017 / 08:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Britanskem muzeju usposabljajo iraške arheologe

Ti naj bi po osvoboditvi Mosula reševali bogato kulturno dediščino v mestu.

Medtem ko iraške sile v boju proti skrajnežem »Islamske države« napredujejo proti zahodnemu delu mesta Mosul, se iraški arheologi v Britanskem muzeju usposabljajo za reševanje kulturne dediščine v mestu. Ena vodilnih svetovnih ustanov za preučevanje starodavne dediščine Iraka iraške strokovnjake usposablja že leto dni.



Kot poroča STA, jih britanski strokovnjaki učijo uporabe najsodobnejših tehnologij, da bodo znali ohraniti svojo kulturno dediščino in dokumentirati zgodovino. Po besedah vodilnega arheologa v projektu usposabljanja Sebastiena Reya bo po osvoboditvi mesta na vrsti obsežna obnova Muzeja Mosula. »Eden izmed udeležencev programa bo prvi arheolog, ki bo vstopil v muzej in ocenil škodo«, je pojasnil Rey.

Po besedah Jonathana Tubba iz Britanskega muzeja so program zasnovali, da bi ljudi pripravili na dan, ko arheološke lokacije ne bodo več pod nadzorom islamskih skrajnežev. Ti so v Iraku, Siriji in Maliju uničili številne predislamske umetnine. Med drugim so pustošili po antičnih mestih Nimrud in Hatra na severu Iraka ter uničevali ostanke asirske civilizacije v muzeju v Mosulu. Iraška vojska je ofenzivo na Mosul, kjer ima »Islamska država« svojo zadnjo trdnjavo v državi, sprožila oktobra.

Program usposabljanja so v Britanskem muzeju začeli januarja lani. Traja šest mesecev, iraški arheologi pa od tega tri mesece preživijo v Londonu in tri v Iraku. Med drugim se učijo digitalnega mapiranja ter uporabe orodij za dokumentiranje stavb in spomenikov, pridobljeno znanje pa praktično uporabljajo na varnih lokacijah v Iraku, kar je v zadnjem času pripeljalo tudi do novih odkritij.

Tako so denimo na jugu Iraka na lokaciji starodavnega sumerskega mesta Grisu oziroma današnjega mesta Tello naleteli na ostanke templja iz tretjega tisočletja pred Kristusom. V sklopu programa želijo v Britanskem muzeju v petih letih usposobiti 50 arheologov.

Vir: STA
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh