Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Belgiji razpravljajo o dejavni evtanaziji za mladoletne

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 12. 02. 2013 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Belgiji razpravljajo o dejavni evtanaziji za mladoletne

Sestali sta se pravna in socialna komisija, da bi preverili ustrezne zakonske predloge.

V belgijskem senatu so pričeli z razpravo o razširitvi dejavne evtanazije na mladoletne in dementne osebe. Kot je poročala nemška tiskovna agencija KNA s sklicevanjem na belgijske medije, sta se sredi minulega tedna sestali pravna in socialna komisija senata, da bi skupaj preverili ustrezne zakonske predloge. Svoje mnenje o namerah vlade naj bi naprej predstavili predstavniki civilne družbe, pa zdravstveni delavci, otroški zdravniki in bolnišnično osebje. Senatorji so se morali zediniti glede seznama oseb, ki jim bo zaupano oblikovanje skupnega mnenja.

V Belgiji dejavna evtanazija za mladoletne zaenkrat ni dovoljena. Po medijskih poročilih sodeč naj bi zakonski predlog vladajočih socialistov ne vseboval najmanjše dovoljene starosti za opravljanje evtanazije, pač pa naj bi sposobnost razsojanja dotične osebe preveril ustrezni izvedenec. Liberalno reformno gibanje MR želi določiti starostno mejo petnajstih let, če je mladoletna oseba sposobna samostojno sprejeti odločitev in če njeno zdravstveno stanje potrdijo trije neodvisni zdravniki. Flamski liberalci in demokrati si prizadevajo za soglasje staršev v vsakem primeru.

Dejavna evtanazija je v Belgiji pod določenimi pogoji dovoljena zadnjih deset let. Po veljavnem zakonu mora neozdravljivo bolni pacient pri polni zavesti 'samovoljno, premišljeno in večkrat' izraziti željo po smrti. Pri tem naj ne bi bilo možnosti za izboljšanje zdravstvenega stanja ali lajšanje bolečin. Bolezen mora za pacienta pomeniti 'telesno ali duševno nevzdržno' nadaljevanje življenjske poti.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh