Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Ameriki dokončne smernice o raziskavah izvornih celic zarodkov

Objava: 07. 07. 2009 / 08:13
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Ameriki dokončne smernice o raziskavah izvornih celic zarodkov

Kritika Ameriške škofovske konference zaradi 'prevelike svobode'

Ameriški Narodni inštitut za zdravje je objavil dokončne smernice o raziskavah izvornih celic zarodkov. Pravila dopuščajo financiranje raziskav, pri katerih se uporablja izvorne celice, pridobljene iz zarodkov s klinik za zdravljenje neplodnosti. Obenem predpisujejo merila za obveščanje in pridobivanje privolitve žensk ali parov, ki darujejo svoje zarodke. V veljavo stopijo z 9. julijem letos.

Generalni tajnik Ameriške škofovske konference msgr. David Malloy je izrazil kritiko glede novih smernic Narodnega inštituta za zdravje. V svojem komentarju jih je označil kot 'širše in bolj permisivne' kot katerakoli dosedanja politika raziskav v ključnih ozirih. Msgr. Malloy vztraja pri trditvi, da je osnovna človekova pravica ne biti izpostavljen škodljivim poizkusom.

V svojem komentarju generalni tajnik tudi spomni na besede ameriškega predsednika Baracka Obame, da ‘ne smemo sprejeti napačnih odločitev med znanostjo in moralnimi vrednotami’. Pravzaprav nam oba vira, ki nas vodita, kažeta v isto smer, nadaljuje msgr. Malloy, in sicer stran od uničujočih raziskav izvornih celic zarodkov. Predsednikov ukaz in oblikovanje novih smernic pa vodita v početje, ki je moralno sporno in, kar je prav tako pomembno, z znanstvenega vidika nepotrebno.

Pri tem ne gre le za politični ali ideološki zaplet, ali pa za zaplet verskih dogem; gre za globok človeški problem. Kot pravi msgr. Malloy, s tem preizkušamo meje naše dolžnosti, da vsako človeško bitje, ne glede na starost in zdravstveno stanje, obravnavamo s temeljnim spoštovanjem.

Obstajal je dvom, ali bodo nova merila za obveščanje in pridobivanje privolitve žensk in parov nekatere izmed že obstoječih celičnih linij diskvalificirala, saj Narodni inštitut za zdravje po novem zahteva dokumentacijo o prostovoljni privolitvi darovalcev zarodkov. Ženske oziroma pari morajo biti obveščeni o vseh možnostih za ‘preostale’ zarodke, med drugim tudi o darovanju zarodka drugim neplodnim ženskam.

Narodni inštitut za zdravje je na tem področju sklenil kompromis in dal stare celične linije na razpolago za raziskave, če lahko znanstveniki dokažejo, da jih bodo obravnavali po novih etičnih merilih. Na inštitutu nameravajo narediti spisek vseh celičnih linij, ki sodijo v to kategorijo.

Direktor Narodnega inštituta za zdravje Raynard Kington nova merila opisuje kot ‘smiselni kompromis’, s katerim bodo dosegli cilj predsednika Obame, torej ‘napredno znanost, ob kateri pa bodo vendarle ohranili stroga etična merila’.

Z raziskavami izvornih celic, tako odraslih kot zarodkovnih, želijo ustvariti učinkovitejše metode zdravljenja najrazličnejših bolezni, od sladkorne do poškodb hrbtenice. Do izvornih celic zarodkov lahko znanstveniki pridejo le z uničenjem zarodka.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh