Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Utrinki s predstavitve knjige Gabriel Gruber.

Objava: 26. 04. 2006 / 07:36
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Utrinki s predstavitve knjige Gabriel Gruber.

Utrinki s predstavitve nove knjige.

Mineva dvesto let od smrti patra Gabrijela Gruberja, ki ga večina Slovencev pozna predvsem po prekopu, ki opravlja svojo vlogo še danes. Čeprav znamo povezati prekop z njegovim avtorjem, vemo o Gruberju, njegovem delu in življenju razmeroma malo. Zato je naše zanimanje ob izidu pričujoče knjige toliko večje. Delo nam odkriva v marsičem manj znanega Gruberja. Znameniti fizik Gabrijel Gruber je bil namreč vsestranski. Obvladal je tehnične vede, matematiko, jezike in ne nazadnje je bil tudi umetnik. To se ne kaže le v njegovi palači in stikih z ljudmi, kot je bil zadnji veliki slikar avstrijskega baroka v Sloveniji J. M. Kremser-Schmidt, ampak tudi v slikah, ki jih je naslikal sam. Ohranjene so le iz njegovega ruskega obdobja. Knjiga, ki je pred nami, nas seznanja z vsestranskostjo Gruberjevega dela, ki ga je zaznamovala njegova nadarjenost, pa tudi njegove značajske poteze. Sodobniki so ga opisovali kot človeka z izjemno ostrino uma ter veliko voljo in vztrajnostjo pri uresničevanju idej.


Knjigo so predstavili avtor dr. Stanislav Južnič, direktor Arhiva Slovenije dr. Matevž Košir in provincial jezuitov p. Janez Poljanšek.

Predstavitev knjige je bila v torek, 25. aprila, ob 13. uri, v prostorih Galerije Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.



dr. Janez Gril, dr. Stanislav Južnič, p. Janez Poljanšek


dr. Janez Gril, dr. Stanislav Južnič, p. Janez Poljanšek


dr. Stanislav Južnič


obiskovalci

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh