Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustoličenje novega praškega nadškofa 10. aprila

Objava: 31. 03. 2010 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ustoličenje novega praškega nadškofa 10. aprila

Slavja se bodo udeležili številni cerkveni dostojanstveniki iz vse Evrope

Novi praški nadškof Dominik Duka bo svoje nove službeno mesto uradno prevzel čez deset dni, v soboto, 10. aprila. Kot so sporočili s Tiskovnega urada Češke škofovske konference, se bo slovesno bogoslužje v praški stolnici pričelo ob deseti uri, slavja pa naj bi se udeležili številni cerkveni dostojanstveniki iz vse Evrope.

Praška stolnica bo 10. aprila za javnost odprta od osme ure dalje, v primeru velikega obiska pa bo poskrbljeno tudi za video prenos na velikem ekranu ob stranskem vhodu v stolnico. Četrt pred deveto bodo pričeli z duhovnim uvodnim programom, ki bo vseboval skupno molitev rožnega venca, branje beril in dokumentov Drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Istočasno bodo verniki imeli priložnost za spoved.

Ob deseti uri bo upokojeni nadškof, kardinal Miloslav Vlk, svojega naslednika v slovesnem sprevodu ob prazničnem glasu zvonov celotne nadškofije in v spremstvu številnih duhovnikov pospremil iz nadškofijske palače proti praški stolnici.

Ustoličenja se bodo udeležili številni ugledni gostje, med njimi češki predsednik Vaclav Klaus, apostolski nuncij v Češki republiki, nadškof Diego Causero, in škofje iz različnih evropskih držav. Kardinal Vlk bo novemu češkemu primasu simbolično predal škofovsko palico in škofovski sedež.

Po nagovoru pomožnega škofa Vaclava Malyja, ki bo novemu praškemu nadškofu nekaj besed namenil v imenu vseh duhovnikov, ter po uvodnih besedah češkega predsednika Vaclava Klausa in še predstavnika laikov se bo pričelo slovesno bogoslužje. Ob koncu bo svoj nagovor podal še nuncij Causero, slovesnost pa bodo zaključili s koralom svetega Venčeslava in s skupno molitvijo novega nadškofa s predstavniki ekumenskih gibanj.

Po končani slovesnosti bodo novega nadškofa s kočijo prepeljali v bližnji benediktinski samostan Brevnov, ki ga je leta 993 ustanovil sveti Venčeslav. Tam se bo češki primas v svoji novi vlogi prvič srečal tudi s predstavniki sedme sile.

Na fotografiji: novi praški nadškof

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh