Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustoličenje novega koptskega katoliškega patriarha

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 03. 2013 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ustoličenje novega koptskega katoliškega patriarha

Veliko slavje v kairski stolnici Madinat Nasr; udeležil se ga je tudi koptski papež Tavadros II., kar opazovalci označujejo kot 'zgodovinski dogodek za ekumenizem v Egiptu'.

Minuli torek so v Kairu slovesno ustoličili pred dvema mesecema izvoljenega novega patriarha z Rimom združene koptske katoliške Cerkve, Ibrahima Isaaca Sidraka. Slavje v koptski katoliški stolnici v mestnem predelu Madinat Nasr se je dogajalo istočasno kot sveta maša 'Pro Eligendo Romano Pontifice' v rimski baziliki sv. Petra, katere se je udeležil tudi nekdanji patriarh kardinal Antonios Naguib. Kot je povedal v pogovoru za misijonsko agencijo Fides, bi se 'v običajnih razmerah' tudi sam udeležil ustoličenja novega patriarha in dodal, da se slovesnosti izjemno veseli. Po povratku iz Rima bo Sidraku, pa tudi pravoslavnemu koptskemu papežu Tavadrosu II. z veseljem prenesel bratski pozdrav novega poglavarja katoliške Cerkve.

Torkovega slavja v Kairu se je namreč udeležil tudi koptski papež Tavadros II., kar opazovalci označujejo kot 'zgodovinski dogodek za ekumenizem v Egiptu'. Kaj podobnega se doslej še ni zgodilo, so pri agenciji Fides navedli besede apostolskega vikarja v Aleksandriji, škofa Adela Zakija. Tavadros II. je v krajšem nagovoru o nalogah patriarha Sidaka povedal, da sta na seznamu slehernega cerkvenega poglavarja predvsem ljubezen in služenje.

Koptska katoliška Cerkev po dosedanjih ocenah šteje okoli 170.000 članov. Največja krščanska skupnost v Egiptu so pravoslavni kopti. Njihov delež med 80 milijoni Egipčanov je med petimi in dvanajstimi milijoni.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh