Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustavni sodniki danes znova o družinskem referendumu

Za vas piše:
STA
Objava: 08. 12. 2011 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ustavni sodniki danes znova o družinskem referendumu

Ustavno sodišče ima danes že četrtič na dnevnem redu zahtevo za referendum o družinskem zakoniku – morda bo to zadnja obravnava, njen izid pa najverjetneje ne bo znan že danes.

Ustavno sodišče bo danes znova – že četrtič – obravnavalo zahtevo za referendum o družinskem zakoniku. Upati je, da bo tokrat odločitev dokončna, je za STA dejal generalni sekretar ustavnega sodišča Erik Kerševan. Toda tudi če bodo sodniki izglasovali odločitev, je po njegovih besedah zelo malo verjetno, da bodo s tem že danes seznanili javnost.

O morebitnih protiustavnih posledicah odložitve uveljavitve zakona ali njegove morebitne zavrnitve na referendumu so sodniki na zahtevo DZ razpravljali že trikrat, prvič 6. oktobra.

Po Kerševanovih besedah si ustavno sodišče zelo prizadeva, da do končne odločitve pride čim prej, je pa ta primer zelo kompleksen.

Kot pravi, je zelo malo verjetno, da bodo končno odločitev, četudi jo bodo danes sprejeli, sporočili javnosti, čeprav to ni izključeno. Po sprejeti odločitvi morajo namreč pripraviti končno besedilo in morebitna ločena mnenja, odločitev pa mora pred seznanitvijo javnosti podpisati še predsednik ustavnega sodišča.

DZ je odločitev o zahtevi za ustavno presojo izglasoval 2. septembra, dan po tem, ko so pobudniki referenduma začeli zbirati podpise. V dveh dneh so jih zbrali več kot 27.000, za razpis referenduma pa jih potrebujejo 40.000. Z vložitvijo zahteve za ustavno presojo se je zbiranje podpisov ustavilo in se bo, če bo sodišče odločilo v prid referendumu, nadaljevalo dan po objavi odločbe v uradnem listu.

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh