Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustanovljena Papeška komisija za zaščito mladoletnih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 03. 2014 / 09:55
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ustanovljena Papeška komisija za zaščito mladoletnih

Ustanovljena Papeška komisija za zaščito mladoletnih

Med člani tudi Marie Collins iz Dublina, ki jo je pred 50 leti spolno zlorabljal katoliški duhovnik.

Papež Frančišek je ustanovil Papeško komisijo za zaščito mladoletnih, ki jo je napovedal v lanskem decembru. Kot so minulo soboto sporočili iz Vatikana, je med člani novoimenovane komisije tudi žrtev spolne zlorabe z Irske. Marie Collins, ki prihaja iz Dublina in jo je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja spolno zlorabljal katoliški duhovnik, si že dolga leta prizadeva za boljšo zaščito otrok v katoliški Cerkvi. Med skupno osmimi člani komisije je pet laikov, od tega štiri ženske.


Papež je s tem korakom jasno opozoril, da je zaščita mladoletnih oseb ena najpomembnejših nalog katoliške Cerkve, kot je v predstavitvi komisije poudaril vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. V zavesti, da Cerkev na tem področju igra odločilno vlogo, bo komisija razvila ukrepe za boljšo zaščito mladoletnih oseb. Pri tem je najpomembnejša preventiva, člani pa bodo dorekli tudi določila za kazenski pregon in kodeks vedenja, je pojasnil p. Lombardi. Prednostna naloga komisije je v prvi vrsti priprava statutov, ki določajo funkcijo in pristojnosti komisije.

Poleg Collinsove so med člani komisije še bostonski kardinal Sean Patrick O'Malley, nekdanja predsednica poljske vlade Hana Suhočka, italijanski pravnik in izvedenec za cerkveno pravo Claudio Papale, ki sodeluje že v vatikanski Kongregaciji za nauk vere na področju spolnih zlorab, upokojena profesorica za psihiatrijo iz Londona, Sheila Hollins, v Rimu živeči argentinski jezuit in moralni teolog Humberto Miguel Yanez, Francozinja Catherine Bonnet, in nemški jezuit p. Hans Zollner. Komisiji naj bi se po vatikanskih navedbah kasneje pridružili še drugi člani iz različnih delov sveta.

Vir: Kathpress

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh