Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustanovitelj kolumbovih vitezev

Za vas piše:
Roman Starc
Objava: 07. 08. 2024 / 13:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 14:12
Ustanovitelj kolumbovih vitezev
Mihael Jožef McGivney. FOTO: Splet

Ustanovitelj kolumbovih vitezev

Blaženi Mihael Jožef McGivney, duhovnik, redovni ustanovitelj »V popolni zvestobi viziji patra Michaela McGivneya si bodo Kolumbovi vitezi na vso moč prizadevali, da bi mlade pritegnili k Jezusu Kristusu in jim pomagali razumeti, da sta smisel in vrednost življenja v velikodušnem podarjanju samega sebe Bogu in drugim. Tako bo nova generacija v srcu Cerkve odkrila duhovne vire, potrebne za gradnjo družbe, ki jo zaznamujejo pristna svoboda, spoštovanje zahtev resnice in nesebična skrb za dobro vseh, zlasti revnih in zapostavljenih.« (papež sv. Janez Pavel II.)

Rojstvo: 12. avgusta 1852 v Waterburyju, mestu v ameriški zvezni državi Connecticut.

Smrt: 14. avgusta 1890 v mestecu Thomaston.

Družina: Bil je prvorojenec očeta Patricka in Marije, roj. Lynch, irskih priseljencev. Patrick je bil delavec v valjarni medenine. Imela sta 13 otrok, od katerih jih je šest umrlo mladih.

Mladost: Osnovno šolo je obiskoval v delavski četrti Waterburyja, bil je zelo nadarjen in dober učenec. Pri 13 letih je že maturiral in začel delati v oddelku za izdelavo žlic v tovarni medenine, da bi finančno pomagal svoji družini.

Poklic: Ob zgledu domačega župnika je v sebi prepoznal duhovniški poklic, zato se je pri šestnajstih letih odločil, da vstopi v semenišče.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh