Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Urbi e torbi: poziv k bližnjevzhodnemu dialogu in medsebojnemu spoštovanju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 04. 2018 / 12:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.04.2018 / 12:52
Ustavi predvajanje Nalaganje

Urbi e torbi: poziv k bližnjevzhodnemu dialogu in medsebojnemu spoštovanju

Papež Frančišek: Kristusovo vstajenje je upanje za svet.

Papež Frančišek je v velikonočnem sporočilu »urbi et orbi« (mestu in svetu), ki ga je prebral z balkona bazilike sv. Petra, spodbudil k novim pobudam za svetovni mir. Kristjani po vsem svetu ob letošnji veliki noči molijo »za sadove miru v svetu, začenši v ljubljeni in preizkušani Siriji, katere prebivalstvo je že povsem izčrpano zaradi vojne, ki ji ni videti konca«.



Bližnji vzhod, Afrika, Ukrajina

Frančišek je apeliral na »vest vseh odgovornih v politiki in vojski, da bodo takoj zaključili pobijanje, ki divja v svetu, spoštovali humanitarno pravo in poskrbeli za lažji dostop vseh do pomoči, ki jo naši bratje in sestre tako nujno potrebujejo«. Molitev je namenjena tudi spravi v Sveti deželi, »tudi v teh dneh ranjeni zaradi odkritih sporov, ki ne prizanašajo civilnemu prebivalstvu«. Papež je spodbudil k dialogu in medsebojnemu spoštovanju za Izrael, Palestino in Jemen, da bi naposled premagali razdelitve in nasilje.

Sveti oče je izrazil tudi zaskrbljenost nad državljanskimi vojnami v Kongu, Južnem Sudanu in Ukrajini ter nad napetostmi v Severni Koreji. »Molimo za sadove dialoga na korejskem polotoku, da bi trenutni pogovori pospešili sozvočje in pomiritev na tem območju,« je dejal v luči pričakovanega srečanja med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

Skrb zaradi množičnega bega iz Venezuele

Papež se je podrobno ustavil tudi pri položaju v Venezueli, od koder je zaradi neznosnih razmer pod avtoritarno vlado že več sto tisoč prebivalcev prebegnilo v sosednji Kolumbijo in Brazilijo: »Danes prosimo za sadove tolažbe za venezuelsko ljudstvo, ki – kakor so napisali njegovi pastirji – v svoji lastni državi živi v nekakšni tuji deželi. Naj v moči vstajenja Jezusa Kristusa, našega Gospoda, najde pravo miroljubno in človekoljubno pot do čimprejšnjega izhoda iz politične in humanitarne krize, v kateri se je znašlo, in naj tistim njegovim otrokom, ki so prisiljeni zapustiti svojo domovino, ne zmanjka sprejetosti in pomoči.«

Jezus v podobi pšeničnega zrna

V nagovoru pred blagoslovom je papež spregovoril o Jezusu v podobi pšeničnega zrna, ki ga je Bog vsejal v brazde zemlje: Jezus je umrl, ker ga je ubil greh sveta, in je dva dni ostal v grobu, toda njegova smrt je vsebovala vso moč Božje ljubezni, ki se je sprostila in se razodela tretji dan, na veliko noč Kristusa Gospoda. Kristusovo vstajenje je resnično upanje za svet, ki ne zavaja, je moč pšeničnega zrna in moč ljubezni, ki po vsem svetu rodi sadove upanja in dostojanstva.

Ob koncu nagovora je papež z balkona bazilike sv. Petra podelil tudi tradicionalni blagoslov »urbi et orbi«, ki ga je v živo prenašalo 160 televizijskih in radijskih postaj po vsem svetu.

Velikonočne slovesnosti v Vatikanu spremljajo ostri varnostni ukrepi. Okoli Trga sv. Petra je v nenehni pripravljenosti več sto pripadnikov varnostnih sil, številne ulice okoli Vatikana pa so bile v teh dneh zaprte za promet.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: RV / AP

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh