Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Upravno sodišče dovolilo odstrel 222 rjavih medvedov

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 12. 08. 2022 / 14:08
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2022 / 14:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Upravno sodišče dovolilo odstrel 222 rjavih medvedov
FOTO: Pixabay

Upravno sodišče dovolilo odstrel 222 rjavih medvedov

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo zoper dovoljenje za letošnji odstrel 222 rjavih medvedov, ki jo je na upravno sodišče vložila nevladne organizacije Alpe Adria Green. Tovrstne tožbe se v Sloveniji pojavljajo vsako leto, saj okoljevarstvene organizacije menijo, da je število odstrelov preveliko, sobivanje med človekom in medvedom pa bi lahko zagotovili na druge načine.

Država oz. njeno ministrstvo za okolje in prostor je letošnjega februarja izdalo dovoljenje, v katerem je do 30. septembra letos dovolilo odstrel 222 osebkov rjavega medveda. Zaradi tega so v okoljski organizaciji Alpe Adria Green sprožili upravni spor, zaradi katerega je upravno sodišče z začasno odredbo dovoljenje zadržalo.

V organizaciji so namreč prepričani, da je vsako tovrstno dovoljenje za odstrel medvedov nezakonito in neskladno z mednarodno in slovensko zakonodajo, ki dovoljuje odstrel le tistih medvedov, ki so dokazano izvršili napad, oziroma dokazano ogrožajo premoženje ali ljudi.

Upravno sodišče je po pregledu dokumentacije in zaslišanju dveh prič, ki se strokovno ukvarjata z rjavim medvedom, v sodbi zapisalo, da tožba ni utemeljena in jo je zavrnilo.

Odstrel populaciji ne bo škodoval

Sodišče na podlagi pričanj profesorjev na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Klemna Jerine in Tomaža Skrbinška presodilo, da dovoljeni odstrel 222 rjavih medvedov "ne bo škodoval vzdrževanju ugodnega stanja ohranjanja njegove populacije v Sloveniji". Sodišče ob upoštevanju pojasnil zaslišanih prič in zaključkov strokovnega članka tudi "ni moglo slediti" trditvi, da je interes varstva zdravja ljudi mogoče doseči s posamičnimi odstreli.

Kot je med drugim v sodbi še povzelo upravno sodišče, država v obrazložitvi dovoljenja navaja, da ga je izdala na podlagi uredbe o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah in da je območje odvzema določila na podlagi ekspertize strokovnjakov ljubljanske biotehniške fakultete, Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije.

V obrazložitvi pojasnjuje, da je odvzem osebkov rjavega medveda iz narave utemeljen zaradi povečanih konfliktov, ki so posledica velikih gostot medvedov in značilnosti odnosov znotraj vrste.

Organizaciji Alpe Adria Green in Društvo za dobrobit živali AniMa se s stališči države in odločitvijo sodišča ter omenjeno ekspertizo razumljivo ne strinjata. Ob tem navajata, da sodišče nikjer ne upošteva podatkov od lovskega turizma in javne promocije kulinarične ponudbe medvedjega mesa. Ob tem še zlasti problematizirata prakso krmljenja medvedov, ki medvede navaja na lahko dostopno hrano, da bi ga nato lažje uplenili, ko pride po hrano v bližino varnih prež. Ob tem so zapisali, da je prav dopolnilno krmljenje eden od razlogov za višjo stopnjo rasti populacije medvedov v Sloveniji. Po mnenju organizacije in društva je tako najučinkovitejše reševanje konfliktov med človekom in medvedom, da se medvedom onemogoči dostop do visoko kalorične krmne hrane.

V organizaciji Alpe Adria Green in Društvu za dobrobit živali AniMa so prepričani tudi, da Slovenija na področju sobivanja človeka z medvedom povsem ignorira javnost, sodišča EU in smernice Evropske komisije, pa tudi pretekle razsodbe lastnega upravnega sodišča in ustavnega sodišča.

Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh