Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Upepelitev

Za vas piše:
Stanislav Lipovšek
Objava: 19. 06. 2024 / 13:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2024 / 13:32
Upepelitev
FOTO: Grega Valančič - Sportida

Upepelitev

Zadnja leta sem zasledila upepelitev štirih duhovnikov, mogoče jih je bilo še več. Sem pa tudi slišala duhovnika, ki je pred leti na pogrebu svoje mame dejal, da mu na misel ne pride, da bi mamo upepelil. Ker sem tudi sama odločno proti upepelitvam, vas prosim za razlago, zakaj duhovniki to počnejo? Marica

Pri vsaki sv. maši slišimo radostno sporočilo: »Blagor povabljenim na Jagnjetovo gostijo.« Blagor velja nam kristjanom, ki smo pri krstu vstopili v Božje kraljestvo, se pravi v Cerkev, v to družino Božjih otrok, ki na poti človeške zgodovine uresničuje svoje odrešenjsko poslanstvo in nas spremlja od rojstva do smrti, kakor je določil Jezus Kristus.

Vsako obdobje tega dogajanja je pomembno; vi, spoštovana gospa Marica, ste se v svojem vprašanju ustavili pri zadnjem dejanju tega dogajanja, ki je naravna smrt in z njo povezani običaji in opravila ob slovesu in ob spominu na naše rajne. Vemo, da se civilizacijska stopnja nekega naroda presoja po njegovem odnosu do rajnih. Pravijo, da če hočeš vedeti, kakšni so prebivalci nekega kraja, pojdi na pokopališče in boš v njegovi urejenosti ali neurejenosti lahko začutil duhovno in kulturno obnebje prebivalcev.

Če se omejimo na Katoliško Cerkev, ki ji pripadamo, in na običaje ob pogrebih pravoslavnih in evangeličanskih cerkv...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh