Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napovedali izid papeževe avtobiografije Upanje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 10. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2024 / 20:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Napovedali izid papeževe avtobiografije Upanje
Prvotni načrt je bil, da bi spomini izšli po Frančiškovi smrti, papež pa se je nato odločil, naj knjiga izide v začetku jubilejnega leta upanja, januarja 2025. FOTO: Vatican Media

Napovedali izid papeževe avtobiografije Upanje

Januarja 2025 bo papež Frančišek postal prvi naslednik apostola Petra, ki bo še za časa pontifikata objavil svojo knjigo spominov: takrat naj bi izšla njegova avtobiografija z naslovom »Upanje«, ki jo lahko pričakujemo tudi v slovenskem prevodu.

Izdajo »knjige spominov brez primere« je po poročanju številnih svetovnih medijev napovedala založniška hiša Penguin Random House. 

Upanje bo naslov avtobiografije papeža Frančiška

Njihov prvotni načrt je bil, da bi spomine izdali po Frančiškovi smrti, papež pa se je nato odločil, naj knjiga izide v začetku jubilejnega leta upanja, januarja 2025. Po napovedih založniške hiše obravnava »nekatere ključne trenutke Frančiškovega papeževanja in nekatera najbolj sporna vprašanja današnjega časa«.

Frančišek je spomine v pisni obliki začel nizati marca 2019 in 14. januarja 2025 bo knjiga istočasno na voljo v več kot 80 državah po svetu.

Frančišek je spomine v pisni obliki začel nizati marca 2019 in 14. januarja 2025 bo knjiga istočasno na voljo v več kot 80 državah po svetu. Založniška hiša Penguin Random House je v izjavi za javnost ob napovedi izida papeževih spominov navedla Frančiškove besede: »Knjiga mojega življenja je zgodba o poti upanja, poti, ki je ne morem ločiti od poti svoje družine, svojega ljudstva, vsega Božjega ljudstva. Na vsaki strani, v vsakem odlomku je tudi knjiga tistih, ki so potovali in potujejo z menoj, tistih, ki so stopali pred menoj, in tistih, ki mi bodo sledili.«

Papež je še pojasnil: »Avtobiografija ni naša zasebna zgodba, temveč prtljaga, ki jo nosimo s seboj. In spomin ni le tisto, česar se spominjamo, temveč tudi vse, kar nas obdaja. Ne govori le o tem, kar je bilo, ampak tudi o tem, kar bo. Zdi se kakor včerajšnji dan, pa vendar je jutri. Vse se rodi, da bi se razcvetelo v večni pomladi. Na koncu bomo rekli le: 'Ne spominjam se ničesar, v čemer Te ni.'«

Avtobiografija Upanje ponuja edinstven papežev pogled na dogajanje ter vsebuje »veliko razkritij in še neobjavljenih zgodb«, v katerih je v ospredju njegovo lastno življenje.

Dve knjigi spominov v manj kot letu dni

Napoved novih spominov svetega očeta prihaja manj kot leto dni po Frančiškovi zadnji knjigi z naslovom Življenje: Moja zgodba skozi zgodovino, ki je izšla v letošnjem marcu. V njej je Frančišek opisal svoje doživljanje pomembnih zgodovinskih dogodkov, med drugim državnega udara v Argentini leta 1976, konklava, v katerem je bil izvoljen za papeža, in obdobja koronaepidemije.

Avtobiografija Upanje po navedbah založniške hiše Penguin Random House ponuja edinstven papežev pogled na dogajanje ter vsebuje »veliko razkritij in še neobjavljenih zgodb«, v katerih je v ospredju njegovo lastno življenje. Spomini, ki jih je napisal skupaj s Carlom Mussom, ustanoviteljem neodvisne italijanske založbe Libreria Pienogiorno, se začnejo z zgodovino Frančiškove družine, ki se je iz Italije izselila v Latinsko Ameriko. Nadaljujejo se skozi njegovo otroštvo, odraščanje, izbiro poklica in obdobje duhovništva ter celotno papeževanje do današnjih dni. Knjiga bo vsebovala izbor še neobjavljenih fotografij, po Mussovih besedah pa je bilo pisanje Frančiškovih spominov »dolga in intenzivna dogodivščina«.

Papež Frančišek se ... brez dlake na jeziku loteva nekaterih ključnih trenutkov svojega papeževanja ter odkrito, pogumno in preroško piše o nekaterih najpomembnejših in najspornejših vprašanjih današnjega časa, od globalnih sporov do prihodnosti Cerkve, od nogometa do tanga.

»Papež Frančišek se z zaupno pripovedno močjo pri obujanju življenjskih spominov in premišljevanju o svojih osebnih strasteh brez dlake na jeziku loteva nekaterih ključnih trenutkov svojega papeževanja ter odkrito, pogumno in preroško piše o nekaterih najpomembnejših in najspornejših vprašanjih današnjega časa,« so po navedbah britanskeg Guardiana zapisali v založniški hiši Penguin Random House, »od globalnih sporov do prihodnosti Cerkve, od nogometa do tanga.«

Nalaganje
Nazaj na vrh