Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Univerzitetna župnija Maribor na humanitarni odpravi v Indiji [FOTO]

Za vas pišejo:
K. Zv., Primož Lorbek
Objava: 06. 08. 2024 / 05:00
Oznake: Dobrodelnost, Mladi, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2024 / 15:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Univerzitetna župnija Maribor na humanitarni odpravi v Indiji [FOTO]
Odpravili so se tudi v šolo za otroke iz ubogih družin Piali Ashar Alo, ki jo vodi Slovenka Mojca Gayen. FOTO: Primož Lorbek

Univerzitetna župnija Maribor na humanitarni odpravi v Indiji [FOTO]

Univerzitetna župnija v Mariboru se je letos prvič podala na humanitarno odpravo v Indijo. Najprej so obiskali Kalkuto, sedaj pa so že 14 dni v Shilongu na severu Indije.

Z odpravo so začeli v soboto, 20. julija, v Kalkuti, zaključujejo pa jo danes, 6. avgusta, v Meghalayi na severovzhodu Indije. 

Prihod v Indijo, kjer so jih pričakali njihovi gostitelji. FOTO: Primož Lorbek 

Študentke in študentje so prve dni pomagali pri delu sester Misijonark ljubezni v Kalkuti, ki jih je ustanovila Mati Terezija. Obiskali so tudi šolo za revne otroke, ki jo je ustanovila Slovenka Mojca Gayen skupaj z možem Anupom, ki ga je spoznala med prostovoljnim delom v Indiji. Nato je sledila pot na severovzhod Indije, kjer so nas sestre reda Misijonske sestre Marije pomočnice kristjanov, glede na predstavljene talente in naše študijske smeri, razporedile na različna njihova misijonska mesta. 

Medicinski del ekipe sestavljajo s. Simona, zdravnica družinske medicine in pastoralna asistentka na Univerzitetni župniji, Pija, študentka zadnjega letnika medicine, ter Niko, študent medicine. Niko je skupaj s Primožem, župnijskim upraviteljem Univerzitetne župnije Maribor, deloval na misijonski postaji Zero Point. Simona in Pija pa sta spoznavali delo na področju Umroi, kjer sta delovali tako v šolskem centru kot v lokalnem dispanzerju. Nato sta se vključili še v delo sester svetega križa, ki upravljajo zdravstveni center na vasi.

Pomoč nudili tudi gluhonemim otrokom

Žan, študent računalništva in informatike, ter Aljaž, študent elektrotehnike in hkrati profesor na srednji šoli, sta tehnični del ekipe. Bila sta razporejena na šolo za gluhoneme otroke, nekaj otrok pa je tudi z drugimi prizadetostmi. Tam so se drug od drugega učili. Sestram, ki upravljajo šolo, pa sta pomagala tudi na raznovrstne načine. Marija, laiška misijonarka in koordinatorka odprave, je spremljala vsako misijonsko postajo, srečala varovance iz preteklih odprav, ki so bili vključeni v program botrstva. Na postajah pa se je vključila tudi v pedagoško delo in predstavitev Slovenije.

Več o odpravi in njihovem konkretnem delu, pa najdete na njihovem Facebooku ali Instagramu pod imenom Odprava Indija 2024.

Nalaganje
Nazaj na vrh