Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrla vidkinja s. Agnes, znana po prikazovanjih Naše Gospe iz Akite

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 08. 2024 / 09:53
Oznake: Iz življenja, Svet, Vera
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2024 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrla vidkinja s. Agnes, znana po prikazovanjih Naše Gospe iz Akite
s. Agnes Kacuko Sasagava (1931-2024). FOTO: X Rosary Army

Umrla vidkinja s. Agnes, znana po prikazovanjih Naše Gospe iz Akite

Na praznik Marijinega vnebovzetja je v starosti 93 let umrla s. Agnes Sasagava, japonska redovnica vidkinja, znana po prikazovanjih Naše Gospe iz Akite, ki so vključevala tudi ostra opozorila za človeštvo in navodila za molitev rožnega venca in kesanja za grehe.

Smrt s. Agnes je po telefonu potrdil župnik v Akiti, pokojničine sosestre pa so sporočile, da je Sasagava po daljšem zdravljenju umrla na praznik Marijinega vnebovzetja. Znana je postala, ko je od Marije prejela vrsto sporočil in bila priča drugim nadnaravnim pojavom, ki so se začeli pred 50 leti.

Škof privolil šele po 8 letih

Škof John Šodžiro Ito iz Niigate, ki je ustanovil red služabnic svete evharistije, ki mu je rajna vidkinja pripadala, je aprila 1984 po osemletni preiskavi vernikom v svoji škofiji dovolil češčenje Naše Gospe iz Akite, saj da njena sporočila ne vsebujejo »ničesar, kar bi bilo navštric s katoliško doktrino ali moralo«.

Rojena v budistični družini

Po poročanju CNA se je Kacuko Sasagava rodila leta 1930 v budistični družini, krstiti pa se je dala po pričevanju krščanske medicinske sestre, ki ji je dala piti vodo iz Lurda. Vključila se je v redovno življenje, si nadela ime Agnes in že zelo zgodaj, leta 1973, so se začela njena videnja.

Krvaveča rana v obliki križa

12. junija tega leta je zagledala žarčenje iz samostanskega tabernaklja, videnja pa so se ponavljala vsak dan, dokler se ni 28. junija na njeni roki pojavila močno krvaveča in boleča rana v obliki križa. 6. julija 1973 je s. Agnes zaslišala glas iz lesenega Marijinega kipa v samostanu.

Leseni kip Naše Gospe iz Akite. FOTO: Wikipedia

Rana tudi na Marijinem kipu

Glas ji je dejal, da bo ozdravljena težav, ki jih je tedaj imela s sluhom (to se je zgodilo leto pozneje), in da bi morala »moliti pokoro za grehe ljudi«. Glas jo je tudi naučil posvetilne molitve Jezusovemu srcu. Kmalu se je na Marijinem kipu pojavila rana, podobna njeni, le da na nasprotni strani. Sasagavina rana pa je sčasoma izginila.

Kazen za vse človeštvo

V drugem prikazanju 3. avgusta je Marija med drugim sporočila s. Anges, da »nebeški Oče pripravlja veliko kazen za vse človeštvo, da bi svet spoznal njegovo jezo«, da pa Marija in Jezus istočasno posredujeta, da bi ustavila Božjo jezo. »Pogumna molitev, žrtev in pokora lahko ublažijo Božjo jezo,« je še dejala Devica.

Večja od potopa

Naslednje – in najpomembnejše – sporočilo je Sasagava prejela 13. oktobra 1973, torej na obletnico Marijinega prikazanja v Fatimi: »Če se ljudje ne pokesajo in se ne poboljšajo, bo Oče naložil vsemu človeštvu naložil strašno kazen, ki bo večja od potopa in kakršne še niste videli.«

Ogenj z neba bo izbrisal velik del človeštva

Naša Gospa iz Akite je nadaljevala: »Ogenj bo padal z neba in izbrisal velik del človeštva, dobrega in slabega, in ne bo prizanesel niti duhovnikom niti vernikom. Preživeli bodo tako obupani, da bodo zavidali mrtvim. Zato vsak dan molite rožni venec – za papeža, škofe in duhovnike!«

Hudičevo delo se bo vtihotapilo celo v Cerkev

In še: »Hudičevo delo se bo vtihotapilo celo v Cerkev, tako da bodo kardinali proti kardinalom in škofje proti škofom. Duhovnike, ki me častijo, bodo njihovi kolegi zaničevali. Plenili bodo cerkve in oltarje. Cerkev bo polna ljudi, ki sprejemajo kompromise, in hudič bo prisilil mnoge duhovnike in posvečene osebe, da bodo zapustili Božjo službo.«

Marijin kip začel krvaveti in jokati

Skoraj dve leti pozneje, januarja 1975, je Marijin kip začel krvaveti in jokati – v naslednjih sedmih letih še stoenkrat. Okrog 2000 ljudi je videlo nerazložljivo, tekočino pa so poslali na testiranje v laboratorij, kjer sta jo strokovnjaka preučila in potrdila, da sta tako kri kot voda človeškega izvora.

Nadnaravni značaj niza skrivnostnih dogodkov

Škof Ito je v pismu 22. aprila 1984 prepoznal »nadnaravni značaj niza skrivnostnih dogodkov v povezavi s kipom Svete Matere Marije« in zato dovolil po vsej škofiji častiti Našo Gospo iz Akite v pričakovanju, da bo Sveti sedež objavil dokončno sodbo o tej zadevi.

Brez uradne razsodbe Vatikana

Svetišče v Akiti, v katerem je kip in je posvečeno Mariji, Odrešenikovi materi, je bilo dokončano leta 2002 in od leta 2017 privabi okrog 7000 romarjev letno. Uradne razsodbe Vatikana ni bilo, je pa kardinal Joseph Ratzinger, poznejši papež Benedikt XVI., leta 1988 kot prefekt Dikasterija za nauk vere pustil veljati presoji škofa Ita, da so prikazanja in sporočila sprejemljivi za vernike.

Podobno sporočilom iz Fatime

Izvorno sporočilo Akitske Marije s. Agnes Sasagava je torej vsebinsko podobno sporočilom iz Fatime in se naslanja na molitev rožnega venca in pokoro za grehe človeštva, da bi tako zagotovili mir na svetu. Rožni venec naj bi preprečil vsakršne prihodnje katastrofe.

Božji bes

Julija lani je minilo 50 let od začetka Marijinih prikazovanj s. Agnes v Akiti. Ameriški mariolog Robert Fastiggi je poudaril, da gre pri v sporočilih omenjenem »Božjem besu zlasti za hude posledice, ki jih greh pušča na človeku. Zato Bog želi naše spreobrnjenje, da bi nas pred njimi obvaroval.«

Aktualnejše sporočilo kot kdaj koli

Po njegovem ljudje izgubljajo vero, veliko je greha, zato se je treba vrniti k evharistiji in moliti rožni venec. »Moramo posredovati za spreobrnjenje ubogih grešnikov. To je sporočilo, ki je danes aktualnejše kot kadar koli,« je dodal Fastiggi.

Eden redkih čudežnih dogodkov z znanstveno podporo

Po besedah strokovnjaka za Marijina prikazovanja in »lovca na čudeže« Michaela O'Neilla je fenomen Akite eden redkih čudežnih dogodkov z znanstveno podporo, saj se pri drugih prikazovanjih in nadnaravnih pojavih škofje zanašajo na pričevanje vidca in ga primerjajo s cerkvenim naukom.

Človeške solze in človeška kri

»Ni pa znanstvenega načina, ki bi dejansko dokazal, da se dogaja nekaj nadnaravnega. V primeru Akite pa imamo jokajoč kip, ki so ga lahko znanstveno raziskali in potrdili, da ima človeške solze in človeško kri,« je prepričan O'Neill.

Ozdravljena Korejka po možganskem tumorju

Sasagavi je angel varuh maja 1974, sedem mesecev po zadnjem Marijinem sporočilu, povedal, da bo spet slišala, in začasno se je to zgodilo 13. oktobra istega leta, na obletnico sporočila. Maja 1982 pa se ji je za stalno povrnil sluh. Poročali so tudi o drugih čudežih, povezanih z Gospo iz Akite, vključno z ozdravitvijo Korejke po možganskem tumorju leta 1981.

Nalaganje
Nazaj na vrh