Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je priljubljeni duhovni pisatelj Phil Bosmans

Objava: 19. 01. 2012 / 09:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je priljubljeni duhovni pisatelj Phil Bosmans

Belgijski redovnik je s knjigami, kot je denimo ‘Ne pozabi na veselje’, dosegel milijonske naklade, izredno dejaven pa je bil tudi na socialnem področju.

V starosti devetinosemdeset let je umrl Phil Bosmans, belgijski redovnik in priljubljeni pisatelj duhovne literature. Kot so poročali belgijski mediji, je Bosmans umrl v bolnišnici v belgijskem mestu Mortsel, kamor so ga minuli teden pripeljali zaradi hudih težav z bronhitisom. Njegove knjige so po vsem svetu dosegale naklado tudi do deset milijonov. Eno izmed Bosmansovih ‘klasikov’ je delo z naslovom ‘Ne pozabi na veselje’, ki je v slovenskem prevodu izšla pri Celjski Mohorjevi družbi, pri založbi pa knjižico opisujejo kot ‘svobodno oblikovanje pesmi "modernega Frančiška", ki je navdušilo ves svet, imenujejo jih "vitamini za srce" človeka zahodne potrošniške družbe.’

Bosmans se je rodil v vzhodnobelgijski provinci Limburg. Od leta 1941 je pripadal redu montfortancev, leta 1948 pa je prejel duhovniško posvečenje. Od leta 1957 je živel v samostanu svojega reda v mestu Kontich pri Antwerpnu. Po kapi leta 1994 je bil Bosmans ohromljen po desni strani telesa in je uporabljal invalidski voziček.

Od konca petdesetih let prejšnjega stoletja je bil Bosmans po naročilu svojega reda na številne načine izredno dejaven na socialnem področju, prizadeval si je za izboljšanje položaja zapostavljenih in izločenih iz belgijske družbe. Tako je sredi šestdesetih let ustanovil varno hišo za ženske in pozival socialne ustanove, naj pri ponovnem vklučevanju v življenje priskočijo na pomoč nekdanjim zapornikom in brezposelnim brez stalnega prebivališča. Iz njegovih socialnih prizadevanj, med katere je sodila tudi duhovna oskrba po telefonu, so nastala številna knjižna dela, ki jih kot knjižice duhovnih nasvetov in spodbude v življenju visoko cenijo tudi nekristjani.

Nemška založba, ki je izdajala prevode Bosmansovih del, je njegov pisateljski slog označila kot ‘preprost, resničen in poln optimizma’, pisca pa je poimenovala ‘veliki pridigar’.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh