Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je poljski kardinal Glemp

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 24. 01. 2013 / 09:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je poljski kardinal Glemp

Po uvedbi izrednih razmer, ko je poljska komunistična oblast skušala zatreti upor sindikata Solidarnost, je kardinal Glemp tedaj na Poljake naslovil poziv, ki je številnim ostal v spominu: "Prosim vas, četudi bom to moral storiti bos in na kolenih, ne začnite ubijati drug drugega".

Včeraj je v starosti triinosemdeset let v Varšavi umrl poljski kardinal Jozef Glemp. Glemp je bil na čelu Poljske škofovske konference v času, ko je katoliška Cerkev na Poljskem odigrala ključno vlogo v boju proti komunizmu. Umrl je po dolgem boju s pljučnim rakom, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzemajo pri STA.

Jozef Glemp je bil rojen v revni in zelo verni družini v osrednji Poljski. Duhovniško posvečenje je prejel 25. maja 1956, po dveh letih pastoralne službe v Poznanu pa je v Rimu nadaljeval s študijem kanonskega prava. Škofovsko posvečenje je prejel leta 1979, papež Janez Pavel II. pa ga je na konzistoriju leta 1983 imenoval še za kardinala.

Leta 1981, le nekaj mesecev po tistem, ko je postal vodja Poljske škofovske konference, je tedanja komunistična oblast uvedla izredne razmere, da bi zatrla upor sindikata Solidarnost. Glemp je tedaj na Poljake naslovil poziv, ki je številnim ostal v spominu: "Prosim vas, četudi bom to moral storiti bos in na kolenih, ne začnite ubijati drug drugega". Kardinal je kasneje povedal, da sicer mnogi tedaj z njegovim pozivom niso bili zadovoljni, saj so pričakovali, da bo pozval k uporu, sam pa je, kot je dejal, želel stvari umiriti.

Glemp je nato leta 1989, ko je na Poljskem padel komunistični režim, posredoval med komunisti in Solidarnostjo. Po padcu komunizma je zagovarjal večjo vlogo Cerkve v družbi, zavzemal se je za uvedbo verouka v šolah ter za prepoved opravljanja splava. Obenem je opozarjal, da številni poljski duhovniki prezirajo druge veroizpovedi, posebej judovsko. Leta 2001 je izrazil obžalovanje zaradi poljskega sodelovanja v pokolu najmanj tristoštiridesetih judov, ki so jih žive zažgali v mestu Jedwabne leta 1941.

Na čelu Poljske škofovske konference je bil do leta 2004.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh