Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je nekdanji goriški nadškof Dino De Antoni

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 03. 2019 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2019 / 13:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je nekdanji goriški nadškof Dino De Antoni

Umrl je nekdanji goriški nadškof Dino De Antoni

Msgr. De Antoni je bil velik prijatelj Slovencev.

Danes zjutraj je v 83. letu starosti v duhovniškem domu v Gorici umrl upokojeni goriški nadškof Dino De Antoni, ki je že ob sprejemu škofovske službe pokazal posebno naklonjenost do slovenskih vernikov, saj se je že pred škofovskim posvečenjem posvetil učenju slovenskega jezika in poletje 1999 med salezijanci na Rakovniku. Tu se je učil jezika ter spoznaval slovensko kulturo, zgodovino in cerkveno delovanje. Škofov vikar za Slovence v Gorici Karlo Bolčina je o njem zapisal, da je bil Dino de Antoni »v času službovanja v goriški nadškofiji dober pastir vsem vernikom, tudi slovenskim, saj se je trudil opravljati vse obrede v slovenskem jeziku. Slovenskim in vsem vernikom bodo za vedno ostali v spominu njegov nasmeh, njegova očetovska skrb, njegov posluh za vse potrebe, posebno bolnih in ostarelih, njegova skromnost in ponižnost«.

Nadškof Dino De Antoni se je rodil 12. julija 1936 v Chioggi blizu Benetk. V tamkajšnjem škofijskem semenišču je študiral humanistiko in teologijo, pozneje pa je vpisal študij kanonskega prava na Lateranski univerzi v Rimu, kjer je tudi doktoriral. Mašniško posvečenje je prejel 23. oktobra 1960 v domači stolnici. V rojstni škofiji je bil najprej profesor in podravnatelj v malem semenišču, med leti 1981 in 1988 pa tudi župnik v stolni župniji. V času izpraznjenega škofovskega sedeža je bil izvoljen za škofijskega upravitelja in ob prihodu novega škofa potrjen za službo generalnega vikarja, ki jo je opravljal do leta 1999. 2. junija istega leta ga je papež Janez Pavel II. imenoval za goriškega nadškofa.

Škofovsko posvečenje je prejel 15. septembra 1999 v stolnici v Chioggi, 26. septembra pa je prišel v Gorico kot petnajsti naslednik prvega goriškega nadškofa Karla Mihaela Attemsa. V času službovanja v goriški nadškofiji je navezal tesne in prijateljske stike s sosednjim škofom Metodom Pirihom. Večkrat je zastopal Italijansko škofovsko konferenco pri slovenski in se udeleževal njenih plenarnih zasedanj.

Po odpovedi škofovski pastirski službi, ki jo je papež Benedikt XVI. sprejel 28. junija 2012, je De Antoni ostal v goriški nadškofiji kot pomočnik novemu nadškofu Karlu RM Redaelliju. Leta 2011 je v oglejski baziliki sprejel tudi papeža Benedikta XVI, leta 2008 pa ekumenskega patriarha Bartolomeja I.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: FB / RO

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh